Професионалната гимназия по дървообработване в Русе чества патронния си празник

2

По случай празника бе прожектиран филмът „Слово за дела“ в памет на патрона на училището Йосиф Вондрак

На 5 октомври се навършват 161 години от рождението на Йосиф Вондрак – патрон на ПГДВА „Йосиф Вондрак“. В гимназията е подредена изложба с документи от историята на гимназията и рисунки на патрона. Актовата зала събра всички гимназисти и учители, които изгледаха с голям интерес филма „Слово за дела“, създаден през 1983 г. от БНТ - Русе. На екрана оживяха събития и лица от близкото минало, от учебни стаи и работилници, учебна практика и тържества.

Особено място беше отделено на патрона на гимназията и дългогодишен директор на Държавното средно столарско училище до 1915 г. Всецяло отдаден на своя занаят, горещо желаещ да предаде знанията и опита си на своите ученици, Йосиф Вондрак проявява изключителна упоритост в стремежа да осигури построяването на сграда за училището. Сградата на училището е завършена в началото на учебната 1907/1908 г. и се превръща в една от забележителностите на Русе.

Оценявайки заслугите на Йосиф Вондрак за развитието на столарския занаят и за напредъка на професионалното образование в България, неговите колеги и ученици устройват тържествено честване на 30-годишния му юбилей като преподавател. По този повод той прави дарение от 20 хил. лв. за образуването на фонд на негово име. Целта на дарителя е да поощри издирването, възобновяването и усъвършенстването на „старобългарския стил в областта на мебелировката и вътрешната архитектура на българското жилище“. Капиталът на фонда трябва да се увеличава от суми, отпуснати от държавата, окръжната постоянна комисия, търговско-индустриалните камари, лотарии, дарения и др. Когато достигне сумата 100 хил. лв., от приходите му се учредяват три парични награди за проект на мебели или на цели стаи в български стил. Кандидатите за премии трябва в момента да учат или да са завършили столарски професионални училища в България.

Първият директор на Столарското училище в Русе напуска този свят в София на 2 декември 1934 г. (в някои източници се споменава и 30 ноември) на 73 годишна възраст. По негово изрично желание е погребан в град Русе.

Днес гробът му не съществува, но делото на живота му - училището - е живо и днес, в 21 век, и дългът на всички възпитаници, преподаватели и служители, е да поддържат живи близо 130-годишните му традиции в учението, творчеството и труда.

В Деня на празника пред гимназията е вдигнат трикольорът на Република България и до портрета на Йосиф Вондрак гордо се вее знамето на ПГДВА „Йосиф Вондрак“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Дърводелец
    Директорката е поредната кифла на Росито, със сериозни позиции във Военна болница
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари