Проф. Васил Каракостов: Некадърни директори на болници възпрепятстват вдигането на заплатите на медиците

2
Отношението към медиците в България е пълна подигравка, смята неврохирургът
Отношението към медиците в България е пълна подигравка, смята неврохирургът Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Отношението към медиците в България е пълна подигравка, смята неврохирургът

Служебният здравен министър казва, че няма средства за увеличаването на заплатите на медицинските служители, а от "Продължаваме промяната" твърдят, че са оставили пари.

"Здравеопазването се изхранва от клиничните пътеки, които не са в Министерството на здравеопазването, а НЗОК. Миналата година касата не си направи труда да изготви анализ и с Българския лекарски съюз да направят увеличение на клиничните пътеки. Няма как по изкуствен начин да се увеличат средствата в една област, симулирайки, че хората в нея ще станат повече. Вече 40 години не се остойностява труда на конкретната манипулация. Търгува се като в казино - тази пътека да се увеличи. Около 10% от това, което познавам, са истинските мениджъри на болници в България. Другите ръководители са политически назначения, подкрепени с лобистки интереси. Тези хора не са професионалисти. Това заяви неврохирургът проф. Васил Каракостов в ефира на предаването "Денят ON AIR" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Готвят ново увеличение на цените на клиничните пътеки

По думите му е необходимо да бъдат създадени районирани специализирани заведения, в които да се извършва качествена помощ.

"Поднасяме грешна информация на хората. С 20, 30, 50 или 100 линейки нищо няма да се случиТова е един търг, от който някой ще забогатее", категоричен бе той.

Според проф. Каракостов отношението към медиците в България е пълна подигравка, а в предизборните изказвания на партиите е липсвала конкретика относно решаването на проблемите на сектора.

Неврохирургът коментира и статистика, според която едва 40 на сто от болниците са успели да увеличат възнагражденията на своите служители. В останалите 60% персоналът остава с непроменена заплата.

"Това означава, че ръководителите на тези болнични заведения са некадърни", подчерта медикът.

Проф. Каракостов пресметна, че с парите, вложени в строежа на "Балкански поток" - 3,5 млрд. лева, можеха да бъдат закупени всички импланти на целия български народ за 5 години напред.

"Тоест, отивайки в едно лечебно заведение, каквото и да ви сложат, не трябва да доплатите и стотинка", поясни той.

Медикът обобщи, вдигането на здравните вноски цели запазването на отделяните пари като глобална сума.

"Трябва един абсолютно строг контрол - професионалисти, които да си гледат отделните структури, за които отговарят. Те трябва да бъдат отговорни за това, което са направили, и да им се търси строга финансова отчетност. Няма нищо общо между здравия разум, който ръководи медицината, и решенията, които се взимат", обобщи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Иван
    Повечето директори са прости и некадьрни,все пак са от ГЕРБ, празноглави тикви са,!Махнете ги,сложете знаещи и можещи хора!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари