Проф. Пенка Петрова: Омикрон вече е доминиращ у нас

0
Безкрайните бустерни дози също не са отговор, смята тя
Безкрайните бустерни дози също не са отговор, смята тя

Някои учени наричат „Омикрон“ естествената ваксина

В момента циркулират и Делта варианта и Омикрон, като в момента Омикрон е доминиращият вариант. Трябва да се вярва повече на лабораториите, които го характеризират по съответните мутации.

За това призова директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова пред БТВ.

Според проф. Петрова безкрайните бустерни дози също не са отговор. Ваксините и лекарствата не са единственият отговор срещу коронавируса, а трябва да се продължи с противоепидемичните мерки, призова тя.

По думите на професорката колкото повече заразени с Омикрон, толкова повече ще бъдат хората в болница. Все още не можем да достигнем 30% на ваксинираните, а в световен мащаб ваксинираните са 60%, а ние дори не можем да достигне половината, каза проф. Петрова.

Тя отбеляза, че някои учени наричат Омикрон естествената ваксина, но СЗО очаква и възникването на още по-заразителен и по-безопасен вариант, като може да им се вярва, но сме в очакване на такъв вариант. Такъв се появил в Дания, като заразил населението до 99%. Независимо дали ваксинирани или преболедували, всички те преминават през заболяването, като изграденият имунитет ще бъде валиден и при следващите варианти, изтъкна проф. Петрова.

Тя допълни, че бустерните дози са необходими, защото Омикрон носи характерните качества на новия вариант на коронавируса. Никой не бива да рискува да преминава през COVID-19, каза още проф. Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари