Проф.Маринов: Политическа криза не може да бъде решена с полицейски методи

1
Според проф. Маринов се нарушават закони и права, но трябва да се зададе въпросът какво кара хората да стигат до това положение.
Според проф. Маринов се нарушават закони и права, но трябва да се зададе въпросът какво кара хората да стигат до това положение. Видео: bTV

"Дълбоко се съмнявам, че решението да се премахнат палатковите лагери в столицата е взето от ръководството на СДВР - това е решение с политически последици. Очевидно правителството е решило да действа по този начин. Когато има политическа криза, тя не може да бъде решена с полицейски методи"

Това заяви председателят на Стратегическия съвет към президента Румен Радев- проф. Александър Маринов.

Акцията на полицията

За “Тази сутрин” той коментира действията на полицията от ранните часове на сутринта, при които беше освободено движението на трите ключови кръстовища в София - Ларгото, Ректората и “Орлов мост”.

По думите му от един момент протестът преминава в гражданско неподчинение - практика в редица страни. Според него се нарушават закони и права, но трябва да се зададе въпросът какво кара хората да стигат до това положение.

Маринов уточни, че полицията си е обосновала действията и едва ли няма формално законово основание за акцията.

“Според мен реакцията трябва да бъде политическа. Независимо от това какво се случи рано сутринта, проблемът остана. Причините за протеста остават и се съмнявам, че недоволството ще стихне”, допълни той.

Стратегията на президентството

Президентът отново разкритикува властта за "управленската катастрофа" в страната. Стратегическият съвет към държавния глава вече подготвя план, с който България да излезе от кризата. Той беше представен вчера.

“Според мен програмите на партията може да се провалят поради една причина - тази партия няма достъп до властта или не може да я употреби както трябва. Когато се проваля документ на правителството, за който са изхарчени милиарди левове, това е друг въпрос”, изтъкна проф. Маринов.

Той беше категоричен, че стратегията на правителството е приета от изпълнителната власт. Проектът на президентството е ориентиран към гражданите - първо те трябва да се съгласят с целите за бъдещето и тогава документът да отиде за изпълнение.

“Изпълнителната власт би трябвало да се избира с доверието на хората и да се отчита пред тях и да носи отговорност”, продължи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари