Проф. Кирил Топалов: Сталин е искал да раздели България на три

1
Георги Димитров и Васил Коларов подкрепят това решение
Георги Димитров и Васил Коларов подкрепят това решение Видео: bTV

"Последното заседание на Комисията (със Северна Македония - б.ред.) беше доста напрегнато. На предишните заседания постигнахме напредък по редица теми като цар Самуил, Св. Св Кирил и Методий. Темата за Гоце Делчев е много деликатна. Той ясно е заявил, че е българин. Ние работим с извори и ясно сме казали на колегите - Дайте ни извори, но не фалшиви и произведени след края на Втората световна война".

Това каза в сутрешния блок на bTV проф. Кирил Топалов, член на съвместаната историческа комисия със Северна Македония.

"В Северна Македония се опитват да наложат, че щом Гоце Делчев е роден в Кукуш той е македонец. Всичко това идва след края на Втората световна война и решенията на Коминтерна, които са диктувани от Сталин. Той не е харесвал България, защото редица съветски републики са искали да се казват Българска съветска република.

Идеята на Сталин е била да изчезнат националните държави и да се създаде една обща голяма комунистическа държава. Сталин е искал да раздели България на три - Добруджа, Тракия и Македония. Най-голямото предателство е извършено от страна на Георги Димитров и Васил Коларов, които подкрепят това решение и са съгласни да разделят държавата си на три и да изтрият името ѝ. Теорията на македонизма се разработва в Сърбия.

След Втората световна война всичко българско е премахвано в Македония от сърбите. Хората са пращани в лагери. А тук в България, хората са били бити и карани да се пишат македонци. Георги Димитров е бил готов да подари Пиринска Македония на новосформираната държава Македония.

Нашата цел е техните историци да кажат истината. Този процес ще е труден, защото след Втората световна война са насложени много фалшиви твърдения", категоричен беше проф. Топалов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари