Проф. Кантарджиев за новите 50 положителни проби: Всички са добре и са без симптоми

12
Не ставало дума за огнище на епидемичен взрив. Ставало дума за здраво носителство - така се казвало в епидемиологията
Не ставало дума за огнище на епидемичен взрив. Ставало дума за здраво носителство - така се казвало в епидемиологията Снимка: БГНЕС

Не ставало дума за огнище на епидемичен взрив. Ставало дума за здраво носителство - така се казвало в епидемиологията

След като тази вечер се появи информация за нови случаи на заразени с менингит в 37-ма детска гадина в София, където вече почина дете от болестта, експертът проф. Тодор Кантарджиев обясни, че става дума за общо 50 положителни проби досега - в които са открити менингококи бактерия, предаде БНТ.

Всички са добре и са без симптоми. Препоръката е за кратък период от време да взимат антибиотик. Той е провел онлайн среща с родителите на установените носители на бактерията.

"Това е едно явление, често за зимния период, особено в детски колективи. Обикновено тези бактерии се разменят между тийнейджърите, които заразяват по-малките си братчета и сестричета. И обикновено в детски заведения или в класовете в училищата се разменят такива микроби. Бяха изследвани 400 материала, от които около 10% се оказаха носители на менингококи. Работата е такава, че които са носители трябва в рамките на непродължителен период, 2-3 дена, да взимат антибиотик за унищожаване на микробите", обясни за проф. Кантарджиев.

На въпрос от тези около 50 положителни има ли такива със симптоматика на заболяване или всички са само носители, проф. Кантарджиев отговори, че никое от децата няма симптоматика. По думите му "не става дума за огнище на епидемичен взрив". Става дума за здраво носителство - така се казва в епидемиологията, допълни експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари