Проф. Кантарджиев: Ползвайте кърпички с хлорхексидин срещу опасни ентеровируси

0
Той препоръча на майките да не ползват за децата си спиртни кърпички, защото спиртът не убива тези вируси
Той препоръча на майките да не ползват за децата си спиртни кърпички, защото спиртът не убива тези вируси Видео: БНТ

Регистриран е първи случай на западнонилска треска у нас за тази година. Заболяването, предавано основно от комарите, засегна централната нервна система на 60-годишна жена, която вече се възстановява. Какви други летни зарази има в момента? Доколко и как можем да се опазим от тях?

С подробности и съвети по темата в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 гостува директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Случаите на западнонилска треска в Европа само от началото на лятото са 46. 9 от тях са в Северна Гърция. Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата починали от западнонилска треска - четирима са в Гърция, 1 в Румъния. Мерките, които трябва да се предприемат, са пръскане за комари и унищожаване на комарите във водоемите, каза проф. Кантарджиев.

По думите му у нас тази година са се дали много пари за самолети, които са пръскали 600 кв км около Дунав.

В София мерките срещу комарите започват от края на март-април, за да се унищожат яйцата в заблатените места. Има екологични препарати, които унищожават само комарите и не пречат на пчелите.

По думите на проф. Кантарджиев хората трябва да взимат мерки и да не допускат комари в стаите, да ползват естествени репеленти като лавандула и мента, да не ходят на места, където има много комари.

Комарите хапят през една фланелка - ако не искаш да те хапят по гърба, трябва две фланелки, каза проф. Кантарджиев.

Ако западнонилската треска засегне нервната система и мозъка и то при възрастни хора над 60-годишна възраст смъртността е от 10 до 20 процента, каза още той.

По отношение на ентеровирусите, които причиняват възпаления на нервната система, проф. Кантарджиев заяви, че е най-важна хигиената на ръцете. Той препоръча на майките да не ползват за децата си спиртни кърпички, защото спиртът не убива тези вируси, а да ползват кърпички с хлорхексидин.

Що се отнася до кърлежите - който го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин, а децата маркоролиден антибиотик, за да се предпази от заболяване.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари