Красимир Ениманев: Младите кадри са необразовани и не са мотивирани за работа и растеж

2
Спадът в икономиката в Русе е между 7 и 15%
Спадът в икономиката в Русе е между 7 и 15% Снимка: Русе Медиа

Бизнес климатът в Русе от труден преди епидемията премина в хаотичен.

Това каза избрания председател на Русенска стопанска камара за периода 2021-2027г. Красимир Ениманев в интервю, публикувано от Русе Медиа.

 - Проф. Ениманев, какъв е Вашият анализ за състоянието на бизнес средата  в настоящия момент в града ни?

- Живеем и работим във време, в което българската икономика, а и тази в Европейския съюз, „зацикли”. COVID-19 промени ритъма на живот, на работа и на мислене. Страхът и липсата на лидери се усещат с всяко пускане на телевизора, с разлистването на вестника, с новините в информационните сайтове. За кратък миг затворихме очи за икономиката и дадохме приоритет на здравето – на нашето и това на близките ни. Сега, отваряйки очи, виждаме града, сякаш се събуждаме в друг свят.

Отстоящ на 310 км от София и на 75 км от румънската столица Букурещ, градът ни е потенциален стратегически интермодален и логистичен център на страната и на Югоизточна Европа, като се има предвид географското му положение, утвърдената му роля на важен промишлен център, както и наличието на първия в страната пътен и железопътен мост над река Дунав – Дунав мост. Реката приобщава града и към европейския транспортен коридор №7, създавайки условия за търговско и круизно речно плаване.

Русе е град с 20-вековна история и родно място на редица български възрожденци, радетели на българския дух, революционери и участници в Освобождението. В Русе е роден и Нобеловият лауреат за литературата Елиас Канети. В града има две висши училища – Русенският университет „ Ангел Кънчев” и филиалът на ВУАРР, 70 училища (начален, прогимназиален и гимназиален етап), включително 11 професионални гимназии.

В Русе се развива и един от първите в България индустриални паркове. Тук се намира и Русенският логистичен парк, както и най-голямата Свободна безмитна зона на територията на България, с площ 370 235 m2.

Бизнес климатът от труден преди епидемията премина в хаотичен. Практически всички фирми и институции следваха правителствените заповеди и указания и промениха работния си ритъм, а някои изцяло спряха дейност. Всяка фирма самостоятелно се справяше със свои сили и средства със ситуацията. Фирмите, които затвориха, много трудно стартират дейност отново, или въобще не се възстановяват. Това най-много личи по освободените търговски помещения и напускащите региона млади хора.

Мерките за намаляване на последиците от COVID-19 закъсняха или бяха недостатъчни. Малко русенски фирми се възползваха от мярката 60/40. Отпуснатите помощи започнаха да влизат по сметките на затруднените фирми. Кога ще приключи изплащането им е неизвестно.

Спадът в икономиката на региона е между 7 и 15% в различните отрасли. Причините са ясни: липса на работещо електронно правителство, изключително влошена ликвидност на компаниите, трудна субординация между администрация и бизнес (работещи фирми – неработещи детски градини и училища), затруднени вериги на доставки. Тревога буди влошеното образование на младите кадри, както и липса на мотивация за работа и растеж.

И при нас най-силно пострадаха туризмът, хотелиерството, транспортът, частните детски заведения, школи и др. Бизнесът е скачена система и всяко звено влияе на останалите. Съществува обаче и обратният пример – шивашките фирми, които бързо промениха производствените си програми и започнаха производство на маски и защитни облекла. Фирми и Русенският университет започнаха производство на предпазни шлемове.

- Какъв е приносът на Русенска стопанска камара през последния период 2017 – 2021 г.?

– Още в началото на пандемията, Русенска стопанска камара поде инициатива за подкрепа на УМБАЛ „Канев”-Русе чрез разкриването на дарителска сметка. Събраната до момента сума надхвърля 400 000 лв., като отделно има и много дарения в натура. Сред големите дарители са „ Еконт Експрес” ООД, „ Нетуоркс – България” ЕООД, „ Монтюпе”, „ Интръст” ЕАД, „ Йорг 2015” ООД, ЦКБ и много други.

През  периода 2017 – 2021 г. проведохме редица международни срещи, по-важни от които бяха:

  • Регионален форум за разширяване на пазарите на изток с присъствието на Руското търговско аташе и Генералния консул на Русия в Русе.
  • Среща с научни и търговски организации на Таджикистан, Казахстан, Узбекистан.
  • Среща с посланика и търговското аташе на Република Чехия по тяхно настояване.
  • Среща с посланика на Пакистан и делегация по тяхно настояване.
  • Множество срещи с Турски, Румънски, Германски, Австрийски и Северно Македонски фирми и сродни организации.
  • През същия период бяхме поканени и проведохме срещи с ръководствата на католическата, арменската, мюсюлманската, еврейската и православната църкви в региона.
  • Взехме участие в големия Европейски форум по туризъм в к-с „ Албена”, където представихме наш проект за развитие на региона.

Участвали сме във всичко областни комисии, като сме давали становища по:

  • Образователна дейност в професионалните училища.
  • Трудова заетост.
  • По развитие на регионалния бизнес и др.

Определено считаме, че за отчетния период Русенска стопанска камара е водеща работодателска организация в региона с международно и обществено признание.

- Как Русенска стопанска камара промени своя състав и облик и какви са перспективите през новия програмен период 2021 – 2027г. ?

- Членовете на камарата се увеличиха, което даде възможност на УС да намали годишния членския внос. Приносът ни към БСК е не само обществен, а и общ градивен, като участваме в почти всички мероприятия на БСК, а и в бизнес структурите.

Изключително  се гордеем с факта, че успяхме със собствени средства да обновим  и реновираме  сграда, която е една от забележителностите на гр. Русе и прави силно впечатление на туристите.

Регистрирахме Център за професионално обучение с повече от 50 специалности в подкрепа на бизнеса, като реализирахме и 4 проекта, наши и европейски.

Сайтът на камарата е много добре поддържан и работи перфектно, като се стараем да информираме и да сме полезни на  всички наши членове и бизнеса за новости в законите, бизнес средата и науката.

Изключително силна ни е взаимовръзката с администрациите на региона и общините, както и с бюрото по труда.

Най-важно за нас са просперитетът на членовете ни, създаване на благоприятна бизнес среда.

През периода направихме:

  • Библиотека на РСК
  • Учебен център с оборудване и много добра акредитация
  • Клуб на младия предприемач
  • Сайт на РСК и Фейсбук страница.
  • Укрепихме, реновирахме и паркоустроихме сградата на РСК с архитектурно осветление
  • Заехме водеща позиция сред работодателските организации, като изградихме доверие между нас, профсъюзите и държавната администрация
  • Имаме юридически и счетоводни кантори за консултации на наши и чужди фирми
  • Международен престиж и авторитет с дейността си.

Ние се гордеем с работодателите, които  запазиха и увеличават работните места, които  се грижат за работниците и служителите и допринасят с даренията си за развитието на град Русе и региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари