Проф. Балтов: За две седмици може да се поставят 30 000 дози от "Астра Зенека"

1
Това би могло да стане, ако не се пази втора доза
Това би могло да стане, ако не се пази втора доза Снимка: БГНЕС

В рамките на 2 седмици ще може да се поставят 30 000 дози от „Астра Зенека“, ако се вземе решение да не се пази втора доза.

Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов след началото на имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ в болничното заведение, цитиран от Агенция „Фокус“.

Логистично ваксината на „Астра Зенека“ е много по-лесна за разпространение и употреба. Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари. Ваксината изисква обикновен хладилник между 2 и 8 градуса. В един флакон има 10 дози, може да седи и на стайна температура - до 24 часа без да е отварян, до 6 часа, ако е отворен. В рамките на 6 часа трябва да ваксинираме 10 души, за да се употреби изцяло флакона. Това е ефектът на бързо разпространение и ваксиниране на много хора“, коментира проф. Балтов.

В рамките на следващите 4 седмици очакваме да дойдат 300 000 дози. Ако в понеделник се вземе решение, най-вероятно ще започне употреба на всички пристигнали дози. 30 000 ще могат да се направят в рамките на 2 седмици, а следващите, които идват ще са за втора доза, не по-рано от 60 дни“, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари