Проф. Аргирова пред премиера: България има опасност да стане COVID гето!

2
Според нея заради това никой няма да идва в страната - нито за туризъм, нито за бизнес
Според нея заради това никой няма да идва в страната - нито за туризъм, нито за бизнес

България може да стане COVID гето

За това алармира вирусологът проф. Радка Аргирова. Премиерът Кирил Петков проведе 40-минутен разговор пред камери със съветника си и ѝ зададе редица въпроси за ваксините и COVID пандемията.

Разговорът беше разпространен от пресцентъра на „Продължаваме промяната“. Целта – да се развенчаят митовете за имунизацията срещу COVID-19 и повече хора да се ваксинират преди новият вариант на вируса „Омикрон“ да се регистрира у нас.

Вирусът ще измисля нови и нови мутации, за да заобиколи имунната ни система. Ако сме ваксинирани или имаме антитела, няма да му се получи и ще започне да затихва. Към края на април-май в страните с високо ваксинално покритие ще затихне тази масова психоза от COVID“, каза експертът.

По думите ѝ към момента у нас ситуацията е различна и има шанс държавата ни да се превърне в страна с ендемично разпространение на вируса. Според нея за подобен вариант може да се наложи създаването на нов вид ваксина.

България може да стане COVID гето при това положение. Ако стане така, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито по работа или бизнес. Чуват се гласове в СЗО, че страните с ниско покритие трябва да бъдат отделени в червена зона с различни правила“, посочи проф. Аргирова.

Петков коментира, че заради COVID ограниченията вече има последствия при образованието и икономиката.

Последното нещо, което искам да закачат към името на България е да бъде COVID дестинация", каза премиерът.

Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира.

Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират, каза още проф. Аргирова. Тя обясни, че хората със сериозно наднормено тегло са много по-изложени на действието на вируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари