Проф. Ангелов: Връщаме си свободата и нормалния живот

1
С тези темпове на ваксинация до края на август ще постигнем колективен имунитет
С тези темпове на ваксинация до края на август ще постигнем колективен имунитет Снимка: БНТ

Над 1 милион българи в момента са защитени от COVID-19.

Това каза на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов.

Постигнахме изключително много в битката с COVID-19, сравнено с други държави. Това показва само правилния път. От съседните ни страни постигаме по-добри резултати спрямо строгостта на мерките. Българите си връщаме свободата и нормалния живот“, каза проф. Ангелов и отново благодари на българите, които спазват мерките и носят маски, предаде БНТ.

Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от COVID-19, съобщи той като имаше предвид общия брой на преболедувалите и ваксинираните. За поредна седмица се запазва положителна и трайна тенденцията в отношението излекувани – потвърдени случаи.

Германия и Италия с по-висок индекс на строгост на мерките не могат да постигнат това, което ние постигнахме с нашите мерки. Българите си връщаме все повече свободата и нормалния живот. Постигнахме го благодарение на усилията на всички, на спазването на мерките“, каза проф. Ангелов.

1382 са новите случаи на коронавирус при направени 14082 теста. В болница остават 7168 пациенти, 697 от тях в интензивни отделения.

335437 е общият брой на излекуваните, като за изминалото денонощие 3019 българи са се преборили с коронавируса. 96 са починалите. 16278 е общият брой на починалите със средна възраст 72 години“, обобщи данните министърът в оставка. Той отчете и трайна тенденция за намаляване на процента на заетите легла на национална база.

За периода от последните 14 дни по заболеваемост страната ни се нарежда на 18-о място в Европейския съюз и на 6-о място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия, Северна Македония, Косово и Гърция. По смъртност сме на 2-о място в ЕС след Унгария и на 3-о място на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В страната вече 10 области със заболеваемост под 300 на 100 000, това са Разград, Плевен, Сливен, Хасково, Видин, Кърджали, Благоевград, Ямбол, Търговище и Силистра. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 000, като най-висока за изминалите 14 дни е в Русе, Добрич, Варна, София-град, София-област, Перник и Ловеч.

Намалява броят на хоспитализациите, отчете и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Имаме намаляване на новозаразените на едноседмична база с 23%. Смъртността е 16% на двуседмична база, на едноседмична база е 11%. Имаме сериозно намаляване в последните 7 дни“, цитира данните той.

Ако темповете на ваксинация се запазят до края на август ще постигнем колективен имунитет, отбеляза здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Той напомни, че от утре отварят зелени коридори за ваксинация. Имунизационните пунктове ще работят от 30 април до 9 май.

Ще бъдат с ваксини на основата на иРНК, най-вече с ваксината на „Пфайзер“. Имаме достатъчно количества ваксини вече. Идеята е максимално бързо да стигнем числата, към които се стремим“, уточни Ангелов.

От 10 май ще заработи и информационната система. „Българите ще могат да получат предпочитаната от тях ваксина. Вече можем да си го позволим“, акцентира проф. Ангелов.

775601 ваксинации са извършени към момента. Днес и утре ваксинациите ще надминат 800 000. Най-много са използвани дозите на „Пфазйер“, следва „Астра Зенека“ и „Модерна“ по брой, докладва председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари