Продават опасни капачки за буркани

0
Вредните вещества се просмуквали и в зимнината
Вредните вещества се просмуквали и в зимнината

Вредните вещества се просмуквали и в зимнината, твърдят експертите.

В сезона на затварянето на зимнина откриха опасни капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории установиха, че в тях има вещества, които са вредни в големи количества. В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект, предава NOVA.

Лабораторните тестове са направени на седем вида капачки на различни производители, закупени от пазарите в София. Пробите показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества и към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки.

В някои от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.

„Установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, които сме взели от пазарите”, заяви авторът на изследването инж. Майя Стойчева.

Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари