Продадоха на търг бял трюфел за 85 000 евро

3
Цената на този изключителен трюфел не отговаря на пазарната стойност тази година
Цената на този изключителен трюфел не отговаря на пазарната стойност тази година Снимка: AFP

Бял трюфел, тежащ 850 грама, беше продаден на търг в Алба, близо до Торино, за сумата от 85 000 евро, което ще рече 100 евро на грам, предаде Франс прес.

Купувачът е наддавал по телефона от Хонконг. Неговата самоличност не бе разкрита, предава БТА.

Цената на този изключителен трюфел не отговаря на пазарната стойност тази година, която варира около 350 евро за 100 грама, поясни говорител на организаторите на търга.

Продажбата на белия трюфел стана в рамките на 19-ия световен търг на трюфели в Алба. Парите от търга отиват за благотворителни каузи.

Всяка година в Алба се организира голямо изложение на белия трюфел. То продължава два месеца и по време на него се организира именно и наддаването за бели трюфели.

Белите трюфели от Алба, които се берат в периода 21 септември - 31 януари, са прочути със своя наситен аромат. Специалисти казват, че този аромат напомня за романтични срещи, за природата, за горите.

Тази година реколтата на бял трюфел от Алба е изключително добра след труден сезон предната година. Резултатът е, че сега цените са по-ниски и това радва ценителите и рестораньорите. Миналата година заради трудностите, причинени от сушата, 100 грама бял трюфел, се продаваха за 600-700 евро.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари