Проблемите с машините в Русе изненадаха членовете на СИК

1
Вчерашната проверка на устройствата показала, че всичко е наред
Вчерашната проверка на устройствата показала, че всичко е наред Видео: Русе Медиа

Вчерашната проверка на устройствата показала, че всичко е наред

В две от 290-те секции в Русенско, в които се гласува с машини, се появиха проблеми с устройствата. След като се оказа, че няма вариант да се поправят, с решение на РИК и съгласуване с ЦИК се премина към упражняване на вота с хартиени бюлетини.

В секция 138-ма в Русе в ОУ „Васил Априлов“ гласуват над 600 души. Сутринта обаче машината е дала грешка, въпреки че във вчерашния ден проверката е показала, че всичко е наред.

Всичко съответстваше, и техникът беше тук, като сверявахме данните, просто на сървъра нещо не отговаряха данните. Днес по протокол и на машината кодовете не съответстваха и се наложи да приберем машината тук за гласуване“, каза председателят на СИК Теменужка Ганчева, предава Русе Медиа.

На място отиде и председателят на РИК - Русе Милена Хинкова заедно с члена на РИК Стефан Бонев. „Процедурата е следната - идва техникът, установява какъв е проблемът, в негова компетентност е да каже дали може да се продължи да се гласува с машината или не. В конкретния случай това е абсолютно невъзможно, тъй като кешът, който е излязъл в разпечатката, е съвсем различен от този, който трябва да бъде“, обясни Хинкова.

Затова в тази секция, както и във секция №2 в Две могили, където имат същия проблем, се преминава към хартиени бюлетини.

Общо над 203 000 избиратели от Русенска област имат право на глас в днешните парламентарни избори. В изборите в 19-ти МИР - Русе участват 237 кандидат-депутати, издигнати от 28 партии и коалиции. Те се борят за осем места в новия парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари