Проблеми с ваксинирането в Русе

2
Връщат записани през електронния портал, а "зелени коридори" в града няма
Връщат записани през електронния портал, а "зелени коридори" в града няма Видео: Bulgaria On Air

Проблеми с ваксинирането в Русе.

В града не са обявени "зелени коридори" и в момента се имунизират само хора, които спадат към конкретните фази на ваксинация. Записаните в електронния портал се връщат, информира Bulgaria On Air.

Анелия днес за втори път бе върната от ваксинационния център в Русе, въпреки че се е записала онлайн. Обяснено ѝ е, че ваксинират само хора над 65 години и с придружаващи заболявания.

"Днес за 11:40, и сега излезе жената и отказа да ме ваксинира за втори път. Предната сряда идвах пак. Защото нямам годините, нямам придружаващи заболявания, хронични и т.н.", каза Анелия Добрева.

Според онлайн системата, в друг от ваксинационните центрове в града не е имало свободни часове. А липсата на ваксина възпрепятства започването на работа на Анелия.

"Дъщеря ми ще започва работа в Слънчев бряг, в хотелиерския бизнес и там изискват да бъде ваксинирана, а се получава един такъв парадокс, че няма възможност да бъде ваксинирана. Единственият вариант миналата седмица беше AstraZeneca, но там е много голямо разстоянието между първа и втора ваксина", обясни майката на Анелия - Светла Петрова.

В Русе няма обявени "зелени коридори". Стела се е записала преди повече от месец и иска да си постави РНК ваксина. Стела също е върната от лечебното заведение, тъй като е под 65 години.

От лечебното заведение в Русе обясниха, че в момента се ваксинират само хора от фазите. В Търново също се ваксинират хора от фазите и няма "зелени коридори". Не е ясно обаче какво следва за хората с поставена първа доза от Оксфордската ваксина и не искат втора от същата.

"Значи ние без нормативен документ, без указания, нищо не можем да правим. Изчакваме да кажат какво ще става с пациентите, които имат 1 доза на AstraZeneca", подчерта д-р Светлана Моминска от РЗИ.

Във Варна има РНК ваксини, но не достигат за всички лични лекари и ДКЦ-та. Нулев е интересът към AstraZeneca и вече седмици няма нито един пожелал да си сложи първа игла от нея.

"Вчера за първи път започнахме в нашата практика, а знаете, че това е групова практика от няколко лекари, за първи път започнахме да поставяме Pfizer", заяви общопрактикуващият лекар д-р Атанас Стефанов.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е взела решение да не подновяват договори за покупка на ваксините AstraZeneca и Janssen.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари