Приютът "Добрият самарянин" вече е препълнен

1
66 бездомни хора са се приютили за през зимата
66 бездомни хора са се приютили за през зимата Видео: БНТ

Приютът "Добрият самарянин" в Русе вече е препълнен с бездомни хора.

Въпреки това, католическата организация "Каритас", която предоставя услугата, подготвя допълнителни легла, за да не останат нуждаещите се на открито през зимата. Те смятат обаче, че по-сериозен е проблемът с лечението на бездомните, които са без здравни осигуровки, информира БНТ.

Според регламента за дейността на приюта, в него не се приемат хора с трайни увреждания и зависими от чужда помощ. В момента там са настанени 66 души - почти всички без здравни осигуровки.

45-годишният Бейти Юмеров изкарва зимните месеци на топло в приюта, а през останалото време частни стопани от Сливо поле го наемат в селското стопанство, но без да му плащат здравни осигуровки. Случвало се е през зимата да се разболее.

Бейти Юмеров: Фелдшерът ми помагаше с някои лекарства и ме успокояваше с някакви хапчета.

Димитър Стоилов: Всеки се спасява както може.

Ако на Бейти или на друг без здравни права му се наложи по-сериозно лечение, тогава процедурата е сложна. В Спешното отделение на болницата ще му окажат първа помощ, но при необходимост от поставяне на гипс, манипулацията трябва да се заплати.

Камен Кънчев - управител на приюта за бездомни "Добрият самарянин": Лекарите и държавата помагат колкото да бъдат задоволени основните потребности - поемат се издръжката, медикаментите, терапията в болницата до определена степен.

При невъзможност на пациента да заплати, се намесват социалните служби. Те обясниха, че според министерско постановление, разходите се поемат от държавата като здравно социална помощ.

От приюта се молят тази зима да няма хора с по-тежки заболявания. Готови са да приемат още двадесетина души без подслон, но се надяват и тази година на дарения - пакетирана храна и топли обувки.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари