Притчата за Содом, Гомор и праведниците

5
Ще се намерят ли 10 праведници, заради които Господ да пожали всички?
Ще се намерят ли 10 праведници, заради които Господ да пожали всички? Видео: Дарик радио

Публикуваме коментар на Кирил Вълчев, споделен в Дарик радио , за кризата с коронавируса:

Когато Бог решил да унищожи градовете Содом и Гомора, защото в тях живеели най-нечестивите хора, Авраам го помолил да ги помилва, ако там се намерят петдесет праведника. Господ се съгласил. Авраам, обаче, не успял да намери петдесет праведника и Господ се съгласил да не погуби двата града, ако намери четиридесет и пет праведника.

Но и четиридесет и пет не се намерили. Авраам преговарял с Господа, който все намалявал числото на праведниците докато най-сетне се съгласил и на десет. И десет не се намерили, обаче, понеже в тези нещастни градове жителите били толкова зли и развратени. Авраам си направил устата Господ да спаси градовете и за пет праведника, но там праведен бил само Авраамовият племенник Лот, когото Господ пратил двама ангели да спасят заедно с жена му и двете му дъщери преди да изгори Содом и Гомора с дъжд от сяра и огън.

Та ако ни трябват десет праведника, за да пожали Господ България от коронавируса, какво може да се направи? Първо, да се ограничат изкушенията. Защото какво само изкушение са безконтролните пари, които се изсипват сега за маски, предпазни дрехи, хигиенни материали, лекарства и всякакви други доставки без обществени поръчки.

Никой няма да може да провери какво е отишло по предназначение и какво е откраднато когато извънредното положение свърши и дезинфектантите са изпръскани, а маските изхвърлени.

Затова трябват незабавно извънредни мерки за контрол. Както в навечерието на Втората световна война през март 1939 г. българският парламент приел Закон за произвеждане, оправдаване и контрол на войсковите разходи във военно време и при всяка българска армия се учредила по една войскова сметна палата като секция на Върховната сметна палата.

Тя следяла за всички разходи на фронта и в тила – колко са действително доставените, а не само на хартия описани патрони, снаряди, облекла, храни … Ако не се контролират изкъсо парите за борбата с коронавируса, България рискува много праведници да съгрешат и да открадат. Второ, да се помогне всекиму справедливо.

Това означава незабавни и повсеместни мерки да действат за всички без хората да събират бумаги и чиновници да правят преценки кому какво колко …

Добри мерки са тези, които важат за всички веднага – както правилно приетото снощи от парламента отлагане на плащането на данъка върху печалбата и доходите за през юни вместо април.

Но към това решение трябва да се прибави отлагането за всички поне и на плащането на осигуровки и битови сметки докато трае извънредното положение. А смазаните фирми, които съществуват благодарение на туризма, хотелите, ресторантите, търговията с различни от храни и лекарства стоки, транспорта, рекламата … трябва да бъдат освободени до края на годината от всякакви данъци и осигуровки.

Ако управляващите не помогнат бързо и справедливо на всеки покосен от мерките срещу коронавируса, България рискува да не може да представи един праведник измежду тях.

Но най-вече вяра трябва. Невъзможното за човека е възможно за Бога. Как ли Господ гледа на тези щъкащи по целия свят човечета, които се ограждат, затварят, маскират, дезинфекцират, ръкопляскат … и очевидно не могат да спрат този вирус, който ги убива … А най-надменните над Него – вместо в смирение да се помолят – искат да затворят и храмовете Му и спрат посветилите Му се да опитат като Авраам да измолят пощада за достичка повъзгордялото се човечество, което беше почнало да се мисли за безсмъртно … И след като очевидно нищо не помага да се спре нито заразата, нито раздуването на чрезмерните мерки срещу нея – които впрочем са на път да убият от глад или други нелекувани болести повече хора – дали пък не е време битката да продължи с повече вяра отколкото дезифенктанти … Защото човешката история не помни нито една победа над никоя чума с такива методи, които панически светът се опитва да прилага сега … Но онзи ден игумените и игумениите на 12 манастира, сред които и Зографският на Атон, припомниха в отворено писмо как през 1919 г. в Кочериново бушувала „испанската болест” и всеки ден умирали по 6-8 души.

Тогава повикали монаси от Рилския манастир с чудотворната икона на Света Богородица Осеновица, която се пази там. След молебен пред иконата в храма на селото още същия ден се прекратила епидемията и повече смъртни случаи нямало … Впрочем монасите в манастира на покровителя на българския народ Свети Иван Рилски не веднъж са били търсени за помощ срещу епидемии. През турско в Самоков същата икона на Света Богородица Осеновица спряла епидемия от дифтерит. През 1913 г. от село Рила помолили в писмо за святата икона срещу холерата, а през 1915 г. от Сатовча пратили телеграма до Рилския манастир да искат икона и свети мощи на Свети Иван срещу върлуваща „епидемическа болест”.

Разбира се, всеки сам си решава да вярва или не на такива истории … И накъде да гледа в търсенето на спасение. Жената на Лот, която Господ също пожалил с него праведния – макар Старият завет да не твърди, че самата тя била праведна – като бягала от дъжда от сяра дето превърнал Содом и Гомора в солено езеро, което е днешното Мъртво море, където още не може да вирее нищо живо – се обърнала назад да погледне към Содом, загледала се и веднага се превърнала в солен стълб…

Това иде да ни каже, че от нас зависи да ни спаси Господ като не жалеем за загубените минали дни и гледаме напред към утрешните с вяра, че Той ни обича и ни мисли само доброто дори с изпитанията, които ни изпраща … И би пожалил даже и грешните, ако се намерят поне десет праведника …

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари