Приключва загробването на 60 000 прасета в Русенско

0
В Николово и Бръшлен се извършва усилена дезинфекция
В Николово и Бръшлен се извършва усилена дезинфекция Видео: bTV

Приключва евтаназията в два от трите свинекомплекса в Русенско, засегнати от африканската чума.

В петък са загробени и последните от 17 хиляди прасета в Николово, а днес на финала са дейностите от фермата в Бръшлен с 40 000 животни.

Между селата Българско Сливово и Драгомирово зад царевичните ниви се намира и площадката определена за загробване. Теренът е одобрен, но достъпът до там е ограничен. Трябва да бъдат загробени 17 500 прасета, предава bTV.

Площта е подготвена, но се бавят изкопните дейности. Изкопани са само два трапа, а по преценка на епизоотичната комисия ще са нужни 7-8.

В Николово и Бръшлен се извършва усилена дезинфекция, за да могат да започнат работа възможно най-скоро. Нови прасета могат да влязат там най-рано след 6 месеца.

„Зависи от нас вече колко бързо ще успеем да измием, качествено, да почистим, да дезинфекцирам”, каза д-р Христо Стойков, ветеринарен лекар на Свинекомплекс – Бръшлен.

А в Голямо Враново с хиляди прасета минават по този път тепърва. „В Свинекомплекса Голямо Враново умъртвяването и загробването започна в събота, продължава и към момента. Около 3000 са животните до вчера”, обясни д-р Георги Дяков, директор на ОДБХ-Русе.

Властите успокояват, че няма опасност за населението в близост до Сливо поле, където са два от терените за загробване на животни.

„На първия терен, където вече е приключила работа, е ограден и има съответна табела. Там, където още продължава, полицията охранява, докато се направи оградата, живата охрана продължава”, заяви Михаил Чиликов, зам.-кмет на Сливо поле.

Трите ферми ще получат компенсация от държавата за загробване и дезинфекция от общо милион и половина лева. От вчера до днес в Българско Сливово са умъртвени 2000 прасета. Заради бавните темпове община Свищов обяви бедствено положение.

"Не търсим финансовата помощ. Търсим експедитивно бързо да загробим животните, за да не предизвикаме някакви проблеми относно високите температури”, обяви Генчо Генчев, кмет на община Свищов. Теренът отговаря на изискванията. Заради липса на достатъчно техника обаче изкопите се бавят.

"Вероятно ще се наложи и повторно третиране на мястото, обиколки и така”, смята Стефан Димитров, координатор в епизоотичната комисия. Хората съдействат на полицията. Както преди година, когато доброволно са премахнали прасетата си. В района очакват помощ и от армията.

В Свищовско се надяват да приключат с евтаназията до края на обявеното бедственото положение, до 11 август.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари