Приключиха референдумите в украинските области

1
До часове, още утре или най-късно в четвъртък руската Дума може да одобри анексирането на украинските територии
До часове, още утре или най-късно в четвъртък руската Дума може да одобри анексирането на украинските територии Снимка: БНТ / стоп-кадър

След пет дни гласуване референдумите, организирани от Русия в четири украински области, приключиха

Киев заклейми вота. Западът определи гласуването като фиктивно и незаконно и обяви, че няма да признае референдумите.

Според британското военно министерство руският президент Владимир Путин най-вероятно още в петък ще обяви анексирането на украинските територии, информира БНТ

Осем месеца след началото на войната в Украйна населението на 4 украински области трябваше за 5 дни да определи съдбата си. Френски екип засне последните часове от гласуването в Мариупол.

От позицията на възрастта, други са с различно усещане за резултатите от гласуването.

"Не ние решаваме. Решават тези над нас!"

Войници съпровождат членовете на мобилната избирателна комисия. Попълването на документите става на улицата, върху капаците на автомобилите.

Жителите на Мариупол са гласували с украинските си паспорти.

"Да, аз живея в Украйна. Но искам да бъде руска Украйна", казва една от гласувалите.

Част от жителите са подкрепили референдума. Пред френските журналисти те говорили за корупцията в Украйна. Казали, че къщата им била унищожена от украински обстрел.

В един от почти напълно разрушените квартали на Мариупол френският екип заснел мъж - единствения, който заявил, че няма да гласува.

"Аз съм за това Мариупол да остане в Украйна. Исторически така е правилно!"

Гласуването се проведе в 15 процента от украинската територия, в която се намира и най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Путин заяви, че Русия иска да "спаси хората" от тези области. След обявяването на резултатите от вота, се очаква лидерите на самопровъзгласилите се републики официално да поискат да бъдат присъединени към Русия.

До часове, още утре или най-късно в четвъртък руската Дума може да одобри анексирането на украинските територии. В петък е планирана реч на руския президент пред двете камари на парламента. Според британското военно министерство тогава Путин ще обяви присъединяването на окупираните райони.

А що се отнася до войната - според военните експерти вариантите са два - Путин да предпочете ескалация, като официално обяви война на Украйна. Вторият вариант е руският президент да продължи досегашната линия на наричаната от Русия военна операция в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари