Причини за поява на сърбеж в областта на подмишниците

0
В някои случаи сърбежът по кожата на подмишниците може да е признак на инфекция или заболяване
В някои случаи сърбежът по кожата на подмишниците може да е признак на инфекция или заболяване

В някои случаи сърбежът по кожата на подмишниците може да е признак на инфекция или заболяване

Сърбеж може да се появи навсякъде по кожата по различни причини. Подмишниците също могат да са „жертва“ на неприятен сърбеж, придружен със суха или зачервена кожа. Навсякъде, където по кожата има окосмяване, е възможно да се появи сърбеж. Защо?

Най-честата причина за поява на сърбеж в областта на подмишниците е фоликулитът, споделя Az-jenata.bg. Той се причинява от раздразнение, възпаление на космения фоликул вследствие на изпотяване, триене в кожните гънки, бактерии и микроорганизми по кожата. Съвкупността от тези фактори предизвиква възпаления и сърбеж по окосмените части на тялото, особено там, където има гънки и триене.

Друга много популярна причина за сухота и сърбеж по кожата на подмишниците е употребата на дезодоранти и антиперспиранти, съдържащи алуминий. Алуминият е основна съставка в тези продукти против изпотяване заради действието му, а именно блокиране на секрецията на потните жлези. Това причинява изсъхване на кожата, сърбеж, раздразнение, лющене.

Сапуните и измиващите средства също могат да предизвикат сърбеж. Някои съставки в тях пресушават кожата и я предразполагат към сърбеж.

В някои случаи сърбежът по кожата на подмишниците може да е признак на инфекция или заболяване. Възможно е тези симптоми да са причинени от дерматит, екзема, псориазис. Обикновено в такива случаи сърбежът е придружен и от други симптоми, като промяна в цвета на кожата, лющене, поява на обриви, мехурчета.

Необходима е консултация с лекар дерматолог, който да определи вида на проблема и да препоръча адекватно лечение.

Лятната горещина усилва ефекта на всички тези фактори, причиняващи сърбеж в подмишниците. Обилното изпотяване създава условия за инфекции, бактериален растеж и натрупване на мъртви кожни клетки. При прекалено високи летни температури е възможно да се появи и топлинен обрив, който причинява раздразнение и сърбеж.

Ако страдате от сърбеж в областта на подмишниците е препоръчително да ограничите употребата на дезодорантите, съдържащи алуминий. Важно е да хидратирате добре кожата на това място, за да компенсирате загубата на влага в нея. Отложете и епилирането, докато кожата възвърне доброто си състояние. Консултирайте се с дерматолог, ако състоянието не отминава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари