Президентът на Гърция е от село с българи

0
Ставруполи на река Места побратимено със смолянското Левочево
Ставруполи на река Места побратимено със смолянското Левочево Снимка: АФП

Първата жена президент на Гърция произхожда от българското гръкоманско село Еникьой, Ксантийско.

Екатерини Сакеларопулу е 13-ият държавен глава на южната ни съседка и ще встъпи в длъжност на 13 март.

Българското име на Еникьой е Кръсто поле, но от 1926 г. селото носи името Ставруполи и сега в него живеят към 800 души. Родителите на гръцката президентка са родени в Ставруполи, пишат гръцките медии, предава 24 часа. Самата Сакеларопулу, която бе председател на Върховния административен съд в Гърция, сочи за свое родно място Солун. Гръцки медии цитират местни жители, които си спомнят Екатерини, когато е била на ваканция в селото, разположено в долината на река Места.

Еникьой, заедно с Габрово (Калифея) са били двете християнски български села в Ксантийска кааза в началото на миналия век. По време на войните обаче населението на Габрово е принудено да го напусне. Голямата част на Ставруполи - също. Те се преселват предимно в Златоград, Смолян и Ксанти. През 70-те година на XIX век преподавател в двете села е видният възрожденец Яков Змейкович.

Днес с. Габрово е заличено и са останали само руини, от които почти не личи, че е имало къщи, училище, църква, всичко е обрасло в бурени и тръни.

“В Ставруполи много хора говорят български, но се крият. Гръкомани са. Селото е било населявано от българи. Има книга за историята му с автор Георги Вулев, чиято къща и днес е запазена”, каза писателят и автор на историята на Златоград в 4 тома Ефим Ушев.

Съдбата на двете села е различна, тъй като през миналия век в Ставруполи живеели и гърци, а в Габрово - единствено българи, отказали да приемат гърцизма.

Ставруполи е побратимено със смолянското село Левочево.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари