Президентът на Буркина Фасо е задържан във военен лагер

0
Няколко надупчени с куршуми бронирани автомобила от кортежа на президента бяха видени близо до неговата резиденция. Един от тях беше опръскан с кръв
Няколко надупчени с куршуми бронирани автомобила от кортежа на президента бяха видени близо до неговата резиденция. Един от тях беше опръскан с кръв Снимка: © REUTERS/Joe Penney

Няколко надупчени с куршуми бронирани автомобила от кортежа на президента бяха видени близо до неговата резиденция. Един от тях беше опръскан с кръв

Президентът на Буркина Фасо Рок Каборе е бил задържан във военен лагер от разбунтували се войници, след като вчера през нощта около резиденцията му в столицата Уагадугу отекна стрелба, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници от службите за сигурност и западноафрикански дипломат.

Правителството първоначално отрече армията да взела властта.

През целия ден вчера в западноафриканската страна се чуваше стрелба в района на военни обекти. Войници поискаха повече подкрепа в борбата им срещу ислямистките бунтовници, припомня БТА.

Точното местоположение на Каборе бе неизвестно тази сутрин. Сред дипломати и силите за сигурност се разпространяват противоречиви съобщения, отбелязва Ройтерс.

Няколко надупчени с куршуми бронирани автомобила от кортежа на президента бяха видени близо до неговата резиденция. Един от тях беше опръскан с кръв.

Местни жители съобщиха за ожесточена стрелба през нощта. От Ройтерс все още не са успели да се свържат с правителствени източници.

Три бронирани автомобила и маскирани войници са разположени пред централата на държавната телевизия.

Френското посолство посъветва в изявление, публикувано на своя сайт, гражданите на Франция, които се намират в Буркина Фасо, да не излизат без съществена причина през деня и изобщо да не излизат през нощта. "Ситуацията остава доста объркваща", пише в текста.

Два полета на авиокомпания "Ер Франс", насрочени за тази нощ, са били отменени и френските училища в Буркина Фасо ще останат затворени днес и утре.

През последните месеци срещу Каборе имаше редица улични протести поради нарастващото разочарование от честите убийства на цивилни и войници от бунтовници, някои от които са свързани с групировката "Ислямска държава" и Ал Каида, отбелязва Ройтерс.

Джихадисти контролират части от западноафриканската държава и принуждават населението в някои райони да следва тяхната сурова интерпретация на ислямските закони, а опитите на военните да потушат бунта изчерпват оскъдните ресурси на страната. През ноември Каборе обеща да реши проблема с "лошото функциониране" на армията и да започне борба срещу корупцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари