През юли ще заработи Държавен хибриден частен облак

1
До края на май се очаква да приключат тестовите изпитания
До края на май се очаква да приключат тестовите изпитания

В началото на юли е предвидено да заработи т.нар. Държавен хибриден частен облак.

На него ще работят в момента съществуващите и новите информационни системи на централните и общинските администрации, научаваме от БНР.

Системата е важна за осъществяването на т.нар. електронно управление на административните услуги. Като например системата за управление на европейските средства, единната система за туристическа информация, електронната система за обществени поръчки, които вече са в облака.

До края на май се очаква да приключат тестовите изпитания и качването на системите на общините. Започват и обучения на администраторите на „облака“ и на структурите от централната и местна администрация.

От Държавна агенция „Електронно управление“ посочват, че облакът ще е от полза за големите и малки администрации при осигуряване на необходимата информационна и комуникационна инфраструктура за предлаганите от тях електронни услуги за гражданите и бизнеса.

Проектът предвижда да има център за данни край София, интернет възел и център за възстановяване на данни при бедствия и аварии край Велико Търново.

Изграждането на облака продължава поетапно от 2-3 години.

През лятото на 2020 г. беше обявено, че са отпуснати 54 милиона лева. 46 млн. лв. са по европейско финансиране, а 8 милиона - по национално. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари