Превръщат подлеза на Кръговото в зона за отдих

3
Предстои сключване на договор с изпълнител на проекта
Предстои сключване на договор с изпълнител на проекта Снимка: архив

Предстои сключване на договор с изпълнител на проекта

В Община Русе се проведе информационно събитие по инвестиционна мярка „Създаване на иновативни зони с цел борба с ефекта на топлинния остров в урбанизирана територия“, в изпълнение на Предефиниран проект №3 „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран от ФМ на ЕИП. Екипът представи проекта, неговите цели и очаквани резултати.

С изпълнение на пилотната инвестиционна мярка се предвижда да се реализира върху открития пешеходен подлез на бул. „Цар Освободител“ комбинирано съоръжение за смекчаване и адаптация към ефекта на „градския топлинен остров“, който е идентифициран проблем за Русе. Това ще допринесе мястото да се социализира и от територия за транзитно преминаване, да се превърне в зона за отдих.

Припомняме, че Община Русе е една от осемте български общини-партньори на Националния доверителен екофонд и Националната асоциация на местните и регионални власти на Норвегия в проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Европейското икономическо пространство(ЕИП). Фокусът на проекта е адаптация към климатичните промени в градска среда и е в изпълнение на Националната стратегия за адаптация към климатичните промени. За тези осем града на базата на научна информация и анализи са идентифицирани като основни заплахи ефектът на градския топлинен остров, улични наводнения в резултат на обилни валежи, последвани от недостиг на вода поради суша, както и градски свлачища, които се активират в резултат на обилни валежи.

Всяка от общините след запознаване с чуждия опит и посещение в Норвегия направи анализ на заплахите от климатичните промени на местно ниво и на общинските политики, като използва специално разработена за целта методология. В резултат на тази едногодишна работа всяка община идентифицира подходяща инвестиционна мярка, която се финансира в рамките на същия проект и осъществяването ѝ започна през изминалата година.

В идните месеци предстои сключване на договор с изпълнител за пристъпване към съществената част на проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    4
    vse
    Нашият град откъм зелени зони си е направо пустиня.Кея уж зона за отдих,стана зона за разходка на кучета и техните стопани и а други разхождащи се няма,особено лятото,когато можеш да получиш топлинен удар.Или Александровска от пощата до градинката пред Старата поща,през летния период и там можеш да получиш топлинен удар,нито едно дърво,а само метални колове.
  • -3
    3
    СВИНЯТА ПЕНЧО
    Питали прасенцето Пенчо дали говори френски, той казал не. А искаш ли да говориш, той казал да! И го сритали в ташаците и той почна Уии Уиии
  • 10
    2
    мхм
    гледам тоя примат на снимката, и вече сериозно почвам да мисля , че този е с психични отклонения....
  • 24
    1
    Бат Пеню
    Каква зона, какъв отдих, бе кмете! Само като преминеш през описаните и вмирисани с урина и фекалии подлези да ти се прииска отдих там. Виж и площите край пешеходните част, ами те са озеленени преди всичко с бурени, а не с цветя и декоративна зеленина. Вземи се в ръце и стига с тези реклами и селфита щото е ясно, че момчето си отива. Сладките приказки са за наивници.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари