„Престъпници с пагони аз няма да търпя” - Какво всъщност се случи днес в МВР

2
Арестуваните в Пловдив са извършили тежки криминални престъпления, свързани с наркотици, подкупи и др.
Арестуваните в Пловдив са извършили тежки криминални престъпления, свързани с наркотици, подкупи и др. Видео: Фейсбук, NOVA

Ако прокуратурата не каже кои партии купуват гласове, ние ще го направим, каза вътрешният министър

12 души са арестувани днес в Пловдив. 7 от тях са полицейски служители, сред които и шефът им - началникът на 3 РПУ, заяви на брифинг министърът на МВР Бойко Рашков, цитиран от OFFNews.

По думите му те са извършили тежки криминални престъпления, свързани с наркотици, подкупи и др. Рашков добави, че става въпрос и за други престъпления, но не поиска да уточни.

Действията на прокуратурата и Дирекция "Вътрешна сигурност" са от няколко месеца. Има и обявени за издирване лица.

"Трябва да проведа сериозен разговор с ръководителите тук, защото това е удар по службата", каза още Рашков. "Задължително ще има рокади, защото не може да има задържан началник и да няма кадрови промени", категоричен е ресорният министър.

Рашков добави, че има служители, които се превръщат в престъпници с пагони и докато е министър няма да търпи.

Кои партии купуват гласове

Вътрешният министър заяви, че има дела за търговия с гласове от партии. "Ако прокуратурата не ги обяви, за да може да се изсветли процеса, ние ще го направим", обеща Рашков.

"Във всички случаи, когато се търгува с вот, означава, че се получа резултат, който не отговоря на волята на обществото. Има данни за партии, които се ръководят от известни лица, които бяха с огромни политически амбиции", допълни още той.

Нови шефове и кадрови промени

От думите му стана ясно, че от днес Софийската дирекция на МВР има нов шеф, а старият е понижен. "Защото не мога да приема, че ръководители гледат как се пребиват младежи, деца, които протестират под колоните на МВР", каза той. Рашков обясни, че ще вземе най-строгите мерки, за да промени стила на работа. Според него "никъде в закона не пише, че могат да се пребиват деца".

Също от днес има понижени полицейски шефове, но не стана ясно кои са те.

На въпрос дали би си подал оставката заради вчерашното му изказване по адрес на журналисти от бТВ, МВР министърът заяви, че не вижда основание.

Отпуски, болничен, укриване...

Рашков определени неплатените отпуски до септември на ръководителите на ДАНС и ДАР като "укриване". "Ръководителят на ДАТО ще се върне на работа до няколко дни, но другите се укриват. Премиерът ги покани на среща, но те изпратиха свои заместници, повтори се поканата, след което ще се вземат законови мерки. Те явно изчакват и се надяват да не бъдат освободени от длъжност", посочи още той.

За кадровите промени в МВР вътрешният министър даде пример: "Когато идва като министър Цветан Цветанов, той е повикал всички регионални директори в София и им е разпоредил да си подадат оставката, с условие той да реши коя да приеме и коя - отхвърли. Освободил е всички".

"Аз какво съм направил - първо, до момента са освободени 2 души на пенсионна възраст. Взех със себе си документите, които един от тези двама - шефът на Инспектората", заяви Бойко Рашков и добави, че именно той е бил един от тези, които са излезли в болничен - "те всички се разболяват".

За смяната на главния секретар на МВР Ивайло Иванов ресорният министър обясни, че не е необходимо да напомня събитията от лятото, "протестите, действията на няколко полицейски служители, които увредиха здравето на децата". Рашков допълни, че е гледал записа от побоя над студенти под колоните на Министерски съвет - "момчето, което снимаше, крещеше: "Убиват го, убиват го".

Специално звено в помощ на работата на министъра

На брифинга стана ясно още, че се създава и специално звено в помощ на работата на министъра, в което ще бъдат назначени ръководни лица от цялата система на МВР. "Ще предложа на някои ръководители да заемат тези длъжности. Ще се отнеса с грижа към хората, които са били дълги години в МВР", заяви още той.

Най-вероятно още утре ще има информация за ръководители, които се освобождават, преместват и т.н., обясни Рашков. А за шефът на пловдивската полиция Йордан Рогачев министърът обясни, че не може да бъде открит дори за разговор.

Стана ясно и че той е убедил пиарката на МВР Елена Фичерова да направи изявление за назначението ѝ в системата и уволнението от КПКОНПИ. "Най-късно до петък ще прочетете за какво става дума, ще се убедите и за факти за ваш съгражданин - високопоставен", подчерта Бойко Рашков

„Престъпници с пагони аз няма да търпя”, заяви той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари