Премиерът: Възможно е „Газпром” да е предложил различни условия за отделните страни

0
„Трябва да имаме една позиция и условията да са еднакви", заяви Кирил Петков
„Трябва да имаме една позиция и условията да са еднакви", заяви Кирил Петков Видео: NOVA

Италия изпраща над 800 души в България като част от батальона на НАТО

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си колега Марио Драги в Рим, информира NOVA

„Говорихме по темата „Газпром” и газ. Обединихме се около две неща. Едното е, че наистина не може всяка една европейска страна да се справя самостоятелно с този проблем. Трябва да имаме обща позиция, защото има възможност Русия и „Газпром” да дават различни условия на различните страни, което може да предполага, че едни страни могат да си плащат, а други не. Това ще бъде една от обсъжданите теми на следващото събиране на лидерите в Европа”, заяви Петков.

„Трябва да имаме една позиция и условията да са еднакви. Той много ни поздрави за това, че сме били абсолютни лидери, не сме се огънали и че ще работим заедно, за да увеличим потенциалните доставките от Азербайджан и от другите страни, които могат да влязат по същата тръба”, посочи още той.

По думите му на някои от страните е казано, че плащането в евро е достатъчно и не е нужно превалутиране, въпреки че въпросните страни имали открити сметки и в рубли. „При нас имаше абсолютен риск при смяната от евро в рубли. На доста от страните, до колкото разбирам, е предложено това, че самото плащане в евро e достатъчно и не трябва да се притесняват за превалутиране. Явно има различни условия и докато ние не се обединим и не обсъдим този проблем има опасност да ни играят отделните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за целия ЕС”, добави той.

„Там, където „Газпром” продава най-много, предполагам, без да знам детайли -  Германия и Италия, са готови да направят компромиси. За малките пазари, които не са им толкова важни като мащаб, са готови да направят по-трудни условия. Тази игра между големи и малки като продадени количества обем трябва да приключи”, коментира Петков.

„Имаме абсолютна подкрепа от Марио Драги като правителство и това, че Италия изпраща над 800 човека от Италия като част от батальона на НАТО, е добър знак за това”, заяви още той след срещата.

Обединихме се и около това, че трябва да увеличим мандата на Европейската прокуратура, така че да се включва и пране на пари между различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други страни-членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо”, съобщи Кирил Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    k@r0
    Про100 к!р0$ стана за посмешище! Жалък, комедиен - допълва зеленясалия от усрайна по идиотщини. Но сащ го избраха и назначиха в България!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари