Премиера на книгата на Леа Коен „Рафаел“

1
Действието на романа се развива на фона на три травматични епизода от новата българска история
Действието на романа се развива на фона на три травматични епизода от новата българска история

Дата: 8 ноември, четвъртък, 2018 г.

Място: РБ „Любен Каравелов“, галерия „Библиотека“

Начало: 18.00 ч.

Събитие: Премиера на книгата на Леа Коен „Рафаел“

Рафаел Арие (действителна личност от първата половина на XX век) не се интересува от политика, негова грижа е женската красота. По прищявка на съдбата е осъден след шумен процес.

Действието на романа се развива на фона на три травматични епизода от новата българска история: атентатът в катедралата „Света Неделя“ от 1925 г., бандитизмът и отвличанията от началото на 30-те години и процесите срещу „еврейските спекуланти“ от 1942–1943-та, които правителството провежда по поръка на Берлин.

В романа е вплетена и действителна криминална интрига, която писателката Леа Коен е издирила в архивите.

По спомените на Диди Бейкър е възстановена семейната среда на фамилия Арие – най-видните представители на българската парфюмерийна промишленост до 1943 г.

Леа Пепо Коен е български писател, музиколог, дипломат и политик. Родена е в София в семейството на юристи от еврейски произход. Завършва „Пиано“ и „Музикознание“ в Българската държавна консерватория, а след това е докторант по история на музиката в Утрехт, Нидерландия. През следващите години издава няколко книги за историята на музиката, включително монография за Любомир Пипков, както и редица преводи от френски език – критическото наследство на Клод Дебюси, Морис Метерлинк, Жан Кокто, съвременни френски и нидерландски автори. Редактор е в списание „Българска музика“, преподавател във Висшия музикален институт, директор на Софийската филхармония, главен драматург и изпълнителен директор на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. През 1990 г. е избрана за депутат в 7-то Велико народно събрание от квотата на Съюза на демократичните сили (СДС). След това е посланик в Белгия, Люксембург и ЕС (1991 – 1993), Белгия, Люксембург, НАТО и ЗЕС (1993 – 1996), Швейцария и Лихтенщайн (1997 – 2001). През ноември 2014 г. заедно с Милена Фучеджиева възражда легендарния Клуб на българските писателки. Творби от Леа Коен са преведени на немски, испански, френски, английски, македонски, сръбски, албански, турски език.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари