Предстоят ни пет ледени дни

0
Климатологът доц. Георги Рачев коментира снежната обстановка в страната и даде своята прогноза
Климатологът доц. Георги Рачев коментира снежната обстановка в страната и даде своята прогноза Снимка: БГНЕС

Климатологът доц. Георги Рачев коментира снежната обстановка в страната и даде своята прогноза за идните дни, както и какво време ни очаква през следващите месеци:

Доц. Рачев, осъществиха се прогнозите за обилните снеговалежи и лошото време. Кажете в кои райони на страната е най-тежко положението?

Преди да отговоря на въпроса ви, искам да акцентирам на нещо важно. Всяка прогноза трябва да се подчинява на два закона. Тя трябва да е точна и обективна, но едновременно с това не бива да създава паника. Както се казва, с природата не можем да се борим и през следващите няколко дни ще преживеем една тежка синоптична обстановка. Това обаче не е нещо уникално за нас, случвало се и преди. Най-тежко е положението в Източна България, където вятърът е много силен и има доста преспи. Затворени са много пътища, пътуването не е препоръчително. Много селища пък останаха без ток. Най-вероятно е имало леден дъжд, който къса проводниците. Това е реалността. Но се създаде психоза, че това е едва ли не нещо уникално за нас. Вярно е, че прецеденти има и през последните 20 години те са няколко. Мога да дам веднага пример със случилото се на 3 януари 2008 година. Тогава при подобен средиземноморски циклон Свищов осъмна със 105 см снежна покривка. Хората се справиха доста трудно със ситуацията. В тази тежка обстановка вятърът и снеговалежът създават големи проблеми. Повечето от пътищата, поне в западната половина, са проходими. Поне доколкото е възможно в такава тежка обстановка. Вече снеговалежът ще спира на много места, но в най-източните части има възможност все още да превалява. Оттук насетне ни чакат два сценария. Единият е за доста по-мразовито време, особено от събота до сряда. Минималните температури ще бъдат от порядъка на -10, -15 градуса. Някъде може и да е по-студено. Това е напълно нормално. Ще ви припомня, че миналата година в периода между 20-25 януари синоптичната обстановка също беше тежка. Тогава измерихме температури под -20 градуса. Най-ниската беше в Кнежа, където живакът показа -24 градуса.

 А предстоят ли ни подобни температурни рекорди?

Много е трудно да се каже. Според мен отново в Кнежа ще бъдат отчетени абсолютните минимални температури от -20 градуса. Същественото в случая обаче е фактът, че ще има пет ледени дни, в които максималната температура няма да надвиши 0 градуса. В неделя, понеделник и вторник максималните ще са -5, а на някои места дори от -8 градуса. Така че ще имаме продължително студено време, но се надявам до тогава хората от елразпределението да си свършат работата. Трябва да отбележим, че в Източна България няма ток и вода, така че хората бедстват. След това ще се върнем към едно нормално януарско време, въпреки че има вероятност за нови снеговалежи към сряда и четвъртък.

На какво обаче точно се дължи това ледено време и валежите?

На комбинацията между две неща. Не целият валеж е от сняг. Дори ние извадихме късмет, особено Югоизточна България, където трябваше да бъде много по-тежко положението. Там голяма част от валежа беше от дъжд, тъй като средиземноморският циклон в последния момент промени траекторията на движението си и мина през България. Затова хората задължително трябва да следят синоптичната обстановка, понякога тя се променя с часове. Това е причината и поради която синоптиците не обичат да бъдат крайни, особено когато става дума за средиземноморски циклони, които имат своеобразен нрав и често променят движението си. В случая в тила на този средиземноморски циклон нахлу доста свеж полярен въздух от големите географски ширини. Това е причината за снеговалежа и сравнително ниските температури.

Кои други страни са засегнати?

Македония, Сърбия, Румъния и дори една част от Гърция. Основният удар на този въздух е точно към Балканите. В останалата част на Европа също е сравнително студено. В Бавария също имаше проблеми, но основно беше засегнат Балканският полуостров.

Какъв все пак ще е януари и по-снежен ли е от обичайното?

Съвсем скоро ще излязат данните от снеговалежа. Много вероятно е да има и няколко средиземноморски циклона. При всички положения януари ще се очертае като влажен. Очаквам с нетърпение и първите сведения за обстановката в планините. Там ще има съществена снежна покривка.

Можем ли да кажем, че тази зима се очертава като по-студена от обичайното?

Досега тази зима е по-студена, но от миналите две. Просто през последните няколко години свикнахме на по-топли зими и сега ни се струва, че е много студено. Декември също беше с по-ниски температури от обичайното. Прогнозата за януари е за малко по-студен месец, в рамките на 0,5 -1 градус. Но все пак това е климатът на България.

А рано ли е да кажем какви са прогнозите за февруари?

Очакваме февруари да бъде по-дъждовен и с нормална температура. Това е прогнозата, но засега. Дори една седмица преди този циклон да стане факт никой не знаеше, че той ще се разрази. За радост обаче успяхме да го проследим още от самото начало.

Но да разбирам, че февруари ще е предимно дъждовен месец, без снеговалежи?

Не мога да кажа от сега. Но със сигурност валежите ще бъдат малко повече от нормалното. Очаква се обаче да е малко по-топъл от обичайното. Това означава, че в равнинните части ще вали предимно дъжд, а в местата над 1000 метра - сняг.

Може ли вече да прогнозираме каква ще е пролетта?

Според дългосрочните прогнози през март и април ни очаква динамично време, но в рамките на нормалните температури и може би с малко повече валежи. Предстои да видим дали тази прогноза ще се сбъдне.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари