Председателят на Софийски районен съд търси "спонсорство" от адвокати и нотариуси

0
До странната ситуация се е стигнало по искане на председателя на Районния съд Методи Лалов
До странната ситуация се е стигнало по искане на председателя на Районния съд Методи Лалов

Частни съдебни изпълнители, нотариуси и адвокати са станали "спонсори" на съдиите от Софийския районен съд, установи проверка на агенция "БГНЕС".

До странната ситуация се е стигнало по искане на председателя на Районния съд Методи Лалов.

През февруари месец председателят на СРС иска от Висшия съдебен съвет отпускането на 54 000 лв. за изработката на 35 броя държавни герба, които да бъдат поставени в залите на новата сграда на съда на бул. "Цар Борис III" 54, известна като бившето ГУСВ. В писмо до Комисията по бюджет и финанси на ВСС Методи Лалов посочва, че гербовете /всеки с широчина 65 см/ ще бъдат изработени от месинг, като цената на един герб възлиза на около 1500 лв. Впечатление прави, че Лалов изрично настоява гербовете да бъдат изработени от месинг, като дори се позовава на Постановление 467/17.12.1997 г., в което се посочва, че гербовете не трябва да бъдат изработени от нетрайни материали като пластмаса. От бюджетната комисия на ВСС отговарят на Лалов, че исканите допълнителни средства не могат да бъдат отпуснати, защото пари няма. На председателя на Софийския районен съд е препоръчано парите за гербове на 35-те нови съдебни зали да бъдат осигурени от средствата, които вече са му били отпуснати през юли месец 2013 г.

На Лалов се припомня, че с Постановление 146/11.07.2013 г. на Министерския съвет за обзавеждане и оборудване на сградата на бившето ГУСВ са били осигурени допълнителни средства в размер на 3 милиона лева. От писмо до Софийската адвокатска колегия от 25 февруари 2014 г., подписано от Методи Лалов, обаче става ясно, че всичките три милиона лева за обзавеждане и оборудване на сградата вече са изхарчени. От писмото не става ясно, защо ръководството на СРС не е предвидило средства за гербовете. Със същото писмо Лалов иска от Софийската адвокатска колегия да финансира изработката на гербове за залите, които предстои да се използват от Гражданското отделение на съда. Идентични писма са изпратени до Камарата на частните съдебни изпълнители и до Нотариалната камара в София.

Междувременно от оферти на художници и реставратори до Софийския районен съд става ясно, че цената на един брой герб варира между 1500 и 2500 лева. Това значи, че ако бъде избрана офертата от 2200 лв. за един брой, то сумата от 54 000 лв. ще трябва да се увеличи на 79 200 лв.

От съобщение на пресцентъра на Софийския районен съд от август месец става ясно, че художникът Петър Маламатенов е изработил 14 броя герба. В офертата на Маламатенов до Софийския районен съд, от 20 февруари 2014 г., художникът е предложил цена от 1500 лв. за един брой месингов държавен герб. От съда съобщават още, че 22-ма частни съдебни изпълнители вече са платили изработването на 11 герба.

Според "БГНЕС" не малка група от частните съдебни изпълнители не били съгласни да даряват пари за нуждите на Софийския районен съд. Основният мотив на отказалите да "спонсорират" съдиите бил, че не желаят да изпадат в своеобразен конфликт на интереси. Вероятно това е и причината, поради която от Софийската регионална нотариална колегия са осигурили средства само за три герба. За момента няма информация колко средства са отпуснати от Софийската адвокатска колегия, която е открила набирателна сметка за доброволни дарения. Столични адвокати обаче коментират, че нямат намерение да даряват средства, защото би било обидно да "спонсорират" съдии, а с това биха нарушили и основни принципи на правото.

От информацията, разпространена от пресцентъра на СРС, става ясно още, че банката, която от 2005 г. обслужва Районния съд в София, се е съгласила да дари пари за изработването на бюст-паметник на "бащата на гражданско-правната наука у нас" проф. Живко Сталев. Благородният жест на финансовата институция обаче би могъл да доведе до обжалване на един бъдещ конкурс за избор на обслужващата нуждите на съда банка. Загубилият процедурата винаги може да посочи като мотив за избор на определен участник – спонсориране на инициатива на ръководството на съда.

На заседанието си в сряда служебното правителство предстои да отпусне още 225 000 лева за нуждите на Софийския районен съд. Парите са поискани от председателя на съда Методи Лалов, който поставил ултиматум пред служебния правосъден министър Христо Иванов, че няма да приеме сградата на бившето ГУСВ, ако във всяка от 35-те зали не се поставят допълнително подиуми, от които да правораздават съдиите.

Според ръководството на СРС, съдиите трябвало да бъдат поставени "над" останалите страни в един процес, въпреки че от част от тях, същото административно ръководство иска финансови средства за изработка на гербове. Не е ясно и защо изграждането на подиумите не е било заложено още при първоначалното проектиране на залите преди три години. В интервю за бТВ служебният правосъден министър Христо Иванов вече заяви, че се надява сумата от 225 000 лева да е последната, която ръководството на СРС иска. Коментарът на министъра вероятно се дължи и на факта, че освен допълнителните три милиона лева за обзавеждане, в последните месеци на СРС са отпуснати още - един милион лева за закупуването на компютърна техника и още толкова за изграждането на подземен паркинг и ограда. В същото време за ремонт на съдебни сгради в страната финансови средства хронично не достигат.

През последните три години за ремонта на сградата на бившето ГУСВ държавата е дала над 10 млн. лв. Въпреки, че има издаден акт 16 от ДНСК, а нарочна проверка на Столичната община установи, че сградата е годна за ползване, ръководството на СРС вече една година отказва да премести съдиите на бул. "Цар Борис III" 54.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари