Предимно частни училища връщат в клас големи ученици

0
Над 3200 ученици от 5 до 12 клас се върнаха в клас в София
Над 3200 ученици от 5 до 12 клас се върнаха в клас в София Снимка: БГНЕС / архив

Повече от 3200 ученици от V до XII клас днес се върнаха в клас в София като 95% са възпитаници на частни училища.

Единственото общинско, организирало обучение в училищна среда за по-големите, е софийската 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес".

Това се разбира от съобщение на Министерството на образованието.

Т. нар. Испанска гимназия е успяла да събере 176 ученика със зелен сертификат в VIII, IX и Х клас. Десет от общо 28-те паралелки там вече провеждат присъствено обучение. Останалите ѝ възпитаници продължават да учат онлайн.

От 1 декември ще възобновят занятията в класните стаи големите ученици в още четири частни училища, от 2 декември - в още едно.

Миналата седмица министърът на образованието със заповед разреши да учат присъствено паралелките, ако поне половината от децата в тях са със зелен сертификат, както и частните училища да си осигурят сами тестове за ученици, докато чакат безплатните доставки от държавата.

По данни за миналата седмица близо три четвърти от децата от I до IV клас учат присъствено след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата. Седмица по-рано бяха обхванати 62% от децата. През миналата седмица в клас без тестване са се върнали и 5274 деца до IV клас, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти.

От 10 ноември т.г. досега са установени 116 ученици с положителен резултат за COVID-19. Позитивните учители са 65, а непедагогическите специалисти - 63. Към момента в склада на БЧК в с. Лозен са налични 283 100 теста. С тях ще се осигури присъственото обучение на децата от I до IV клас до 10 декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари