Преди 150 години Ангел Кънчев слага край на живота си в Русе

4
Това се случва през 1972 година на русенското пристанище
Това се случва през 1972 година на русенското пристанище Снимка: Регионален исторически музей - Русе

На 5 март, преди 150 години, революционерът Ангел Кънчев слага край на живота си с думите: „Да живее България!”.

Това се случва през 1972 година на русенското пристанище, припомня БГНЕС.

Видният български революционер и съратник на Левски посяга на живота си, за да не бъде пленен от турските власти.

Ангел Кънчев е роден в Трявна на 11 ноември 1850 г. Както пише за него Захари Стоянов, той е "сиромашки син".

Баща му е майсторът-зидар Кънчо Ангелов Попниколов. Дейността му като професионален революционер продължава само 6 месеца. На 5 март 1872 г. прави опит да се прехвърли тайно в Румъния. Опитва се да се качи на парахода без паспорт, но най-вероятно е предаден и дейността му е разкрита на турските власти, заради което те го спират за щателна проверка. При опита си за бягство той опитва да окаже съпротива, но неуспешно (според Захари Стоянов предателят, у когото Кънчев е преспал, е извадил от револвера му повечето куршуми). Осъзнавайки обречеността си Ангел Кънчев извиква "Да живей България!", насочва револвера към черепа си, надявайки се този път оръжието да произведе изстрел - това се и случва.

Гробът на Ангел Кънчев се намира в двора на храм "Свето Вознесение" в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Бай Вълчо
    А след 150 г. Управниците слагат край на живота в Русе
  • 8
    3
    Моето име няма значение.
    Оф, любопитко, любопитко....време беше русофобските дейци да се обадят....Всъщност не знам откога сеобаждаш, не бях влизал тук от месец и нещо...даже бях забравил, че са пуснали коментарите пак...каки да е. Никога не съм обичал разните му фили и фоби. Вие сте вредни за България. Вие, в собствената си глупост и алчност, правите възможно България да буксува вече 30 години. И ще буксува докато не спрете да пречите. За 30 години нито едно правителство и ппарламент не споменаха нищо за интересите на България. Наслушах се за интересите на кого ли не, но не и на България, а Вие, Вие сте Устата на Саурон. Всички Вие ФИЛИ и ФОБИ. Ако зависеше от мен, щяхте да бачкате в някой лагер за свертлото Бъдеще на Родината.С образователна цел разбира се.
  • 2
    2
    любопитен
    До гражданина Човече, ама ти какво очакваш от Дунав мост. Някаква достоверност? Или компетентност? Или някаква етика? Тези понятия се непонятни за този сайт. Така, че това е истината. А може и да е наистина през 1972 година - когато е видял резултата от победилия социализъм в бедната България. Може и да е истина, колкото е истина, че Путин е миролйбец и неговата армия е "миротворческа". Всичко е възможно в дунав мост
  • 19
    1
    Гражданин
    ПОПРАВЕТЕ СИ ДАТАТА! КАК 1972 г. ????!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари