Преди 143 години съдбата на българския народ беше променена завинаги!

0
Априлското въстание е свидетелство за гордия ни национален дух, дух неподдал се на изпитанието на времето, дух по-силен от ятагана на поробителя, се казва в обръщение на областният управител на Русе
Априлското въстание е свидетелство за гордия ни национален дух, дух неподдал се на изпитанието на времето, дух по-силен от ятагана на поробителя, се казва в обръщение на областният управител на Русе

Обръщение на областния управител на област Русе по повод 143-та годишнина от Априлското въстание:

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ РУСЕ,

Преди 143 години съдбата на българския народ беше променена завинаги! Априлското въстание е свидетелство за гордия ни национален дух, дух неподдал се на изпитанието на времето, дух по-силен от ятагана на поробителя! То е олицетворение на политическата зрялост на народа, връх в революционното ни дело и висш момент на демокрация!

Априлци бяха млади, но непокорни! Те изгоряха в пожарите на въстанието, с кръвта си оплискаха зидовете на манастира в Дряново, увиснаха на бесилките, но тяхната кръв бе тази, която изписа огнената дума Свобода върху зида на църквата в Батак!

Те ни завещаха безценни уроци по патриотизъм, героизъм, жертвоготовност, достойнство и демократизъм! Те доказаха, че именно времето на погрома и страданието ражда истинската устойчивост, устойчивост толкова силна, че дори когато са смачкани от побоища, те все така упорито вярват в правото на идеалите си!

Често се пише и говори за първите, но в историческите процеси пръв не може да има! Винаги пред този пръв са наредени цяла редица предшественици!

Поклон през хилядите мъченици от славната Априлска епопея, пожертвали живота си, за да я има България!

ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ!

ГАЛИН ГРИГОРОВ

Областен управител на област Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари