Предание за лечебната сила на извора край манастира “Света Марина”

3
Светата обител край Каран Върбовка е един от най-старите български манастири
Светата обител край Каран Върбовка е един от най-старите български манастири Снимка: kambanka.blog.bg

Mанастирът “Св. Марина” се намира край село Каран Върбовка, община Две могили, област Русенска и е един от най-старите български манастири, възникнали в периода на Второто българско царство (1187-1396).

След падането на България под османска власт започнали гонения и издевателства над монасите и християните.

Преданието гласи, че в един горещ юлски ден по време на жътва собственикът на нива край Каран Върбовка - мюсюлманин, оставил сляпото си 12 годишно момченце да спи в единя край на нивата, а той отишъл да работи. Детето се пробудило и тръгнало да търси баща си. Тичайки - то стъпило във вода, пило от водата и след като умило и лицето си - прогледнало. Радостно, изненадано и уплашено то тичало към баща си, а той като се уверил, че чедото му наистина вижда, много се зарадвал. Без да се бави го грабнал и изтичал до селото да сподели радостта си и да попита хората какъв християнси празник чествта кой е светецът, който прави чудеса с тази вода. Отговорил му свещеник, който бил чул от стари духовници, че на въпросното място се е славило името на Света Великомъченица Марина и че там е нейната агиязма – извор със светена лековита вода. Денят бил 17 юли, в който ден православните християни тачат нейната светла памет.

За благодарност към Света Марина друговерецът подарил нивата с агиязмата с обещание, когато идват там болни да има и място за настатяване.

"Света Марина ще посрещнем с отслужване както всяка година на богослужение, което ще бъде проведено на сцената зад манастирската църква. Тази година сме поканили архиепископът на Томи и Констанца – дядо Теодосии от румънската православна църква, тъй като през годините, особено последните 3-4 години манастирът беше открит за румънските православни християни, които нямат така наречените агиязми – светени води в църквите и в манастирите и за тях беше много интересно наличието на такъв кладенец със светена вода в църквата, в манастира. Посещава се много от румънски християни, както и разбира се Бесарбовския манастир. Сега специално на този празник минават през Каран Върбовка и на връщане задължително минават през Бесарбово", каза за БНР русенският митрополит Свети Наум.

Вече седем години продължават ремонтно-възстановителните работи в манастира. Вече е готова жилищната част - кухня с трапезария за монасите и са напълно обзаведени първите 10 стаи от комплекса, в който ще се приемат гости и ще се правят детски летни лагери.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари