Празнуваме Петльовден

1
Църквата почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий
Църквата почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий

Църквата почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий.

По народному празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден.

Здраве и късмет на малките момчета носи Петльовден, който по нов стил се отбелязва на 20 януари. Народният празник е много популярен в цяла България и по стария календар е на 2 февруари.

Петловден или Петеларовден е свързан с обредното колене на петел най-често на прага на пътните врати. Кръвта от него трябва да пръсне по вратата. С нея правят и кръстен знак по лицата на момчетата и петеларя - човека, който коли петела и който трябва да бъде момче, юноша. Главата на птицата се забучва на портата, обърната в източна посока. Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата се запазват. С тях бабите церят болни или урочасани деца. С част от петльовите пера се украсяват специално приготвените за празника знамена, които се наричат „колуни“. Всяко домакинство приготвя гозба от заклания петел, който трябва да бъде сварен цял.

Майките месят пресни пити и кравайчета, пържат тиганици (бухти) и правят баница или зелник. Част от обредния петел и кравайчетата се раздават на роднини и съседи за здравето на момчетата. В онези домове, където има женска челяд, стопаните колят обикновено ярки за здравето на момиченцата, пише dcnews.

Този обичай е езически и има няколко версии за произхода му. Според някои хипотези жертвоприношението се прави за здраве. Според други обичаят е свързан с отвличането на деца еничари от кърджалиите. Те минавали от къща на къща и принуждавали бащите или да дадат синовете си, или да ги убият собственоръчно. Убивайки петела и правейки с неговата кръв знак на вратата, бащите заблуждавали турците, че са погубили децата си, докато те били скрити и живи и здрави. 

В Пловдивско денят е известен под името Черна, или Църън ден. Тук освен принасянето в жертва на черен петел или кокошка се спазват и редица забрани. Не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.

На този ден имен ден празнуват: Евтим, Евтимий

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари