Правителството: Ще проучим информацията от „Pandora Papers”

0
След това със сигурност ще има реакция, заявиха от Министерски съвет
След това със сигурност ще има реакция, заявиха от Министерски съвет Снимка: МС

Първо трябва да проучим информацията от „Pandora Papers” и след това със сигурност ще има реакция.

Това заявиха за БГНЕС от Министерски съвет във връзка с международното разследване, което разкрива как световни политици са използвали данъчни убежища за лична облага.

В проучването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) фигурират двама български политици, а също така името на настоящия финансов министър на Сърбия Синиша Мали заради неговите многобройни луксозни имоти в България, които се управляват от офшорни фирми.

Мали е един от най-близките съратници на президента Александър Вучич и бивш кмет на Белград. През 2015 г. журналистическо разследване разкри, че той е купил 24 луксозни апартамента в българския черноморски курорт „Св. Никола” на обща стойност около 5 милиона евро. Мали твърди, че публикацията е лъжа и призна, че е купил само едно жилище, което е регистрирано на негово име. Президентът на Сърбия Александър Вучич отдавна защитава своя близък сътрудник от всякакви съмнения в корупция и заяви, че има пълно доверие на финансовия си министър.

Според „Pandora Papers”, обаче, Синиша Мали е собственик на апартаменти и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 г., по времето, когато беше икономически и финансов съветник на Александър Вучич – по онова време вицепремиер на Сърбия.

Той е купил 24 апартамента в България от компания на Сърджан Дабич – бивш баскетболист и директор на сръбския филиал на руската нефтена компания „Лукойл”.

БГНЕС припомня, че в епицентъра на международното разследване попаднаха имената на водещи световни бивши и настоящи политици. Сред тях е бившият британски премиер Тони Блеър и настоящия украински президент Владимир Зеленски, кралят на Йордания Абдула II Ибн Хюсеин и кенийският президент Ухуру Кениата и др.

Проведеното разследване, добило публичност като „Pandora Papers”, включва повече от 600 журналисти от 150 медийни организации, включително турската редакция на „Дойче Веле“. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във владение на ICIJ. Тези документи демонстрират тясната връзка между тайни офшорни сделки и глобалната финансова политика. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари