Правителството развърза кесията за "Хемус"

1
Строителството на 134 км от автомагистралата ще глътне по 10 милиона лева за километър
Строителството на 134 км от автомагистралата ще глътне по 10 милиона лева за километър

Правителството развърза кесията и насочи близо 1.35 млрд. лв. към строителния сектор.

Внушителната сума ще послужи за изграждането на 134 км от автомагистрала "Хемус" в участъка между Боаза и път I-5 Русе - Велико Търново. Или, иначе казано, горе-долу по 10 млн. лв. за километър.

В правителственото решение се пояснява, че парите са от централния бюджет за тази година, т.е. от бюджетния излишък. Харчът се аргументира с "изключително важния държавен и обществен интерес и развитието на пътната инфраструктура в Северна България". От "Дондуков" 1 добавят, че "цялостното доизграждане на "Хемус" е основен приоритет в управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна". Щяло да се съкрати времето за пътуване между столицата и третия по големина български град и да се осигури връзка с пристанище Варна, което е ключово за търговията с Русия, Украйна и Турция, пише БАНКЕРЪ.

На правителствено заседание тази седмица присъстваха и кметовете на Варна, Търговище, Севлиево, Търново, Ловеч и Плевен. Пред тях министър-председателят Бойко Борисов заяви, че със сегашното решение изграждането на аутобана става необратим процес. "Знаете, че преди години "Хемус", не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана по европейски програми, а ние искаме процеса да го направим необратим и после да няма някой, който да каже - няма пари. Така че сме си изпълнили поетия ангажимент", отбеляза Борисов.

Общата дължина на "Хемус" от София до Варна е около 420 километра. Изградени са участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са общо близо 170 километра. В момента се строят още близо 26 км - 9.3 км в отсечката между Ябланица и Боаза и 16.32 км от "Буховци" до "Белокопитово". За останалите близо 90 км от магистралата на този етап няма предвидено финансиране.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари