Правителство ще има, но на каква цена

0
Желанието да има редовно правителство беше демонстрирано
Желанието да има редовно правителство беше демонстрирано Снимка: bTV

Тази задача няма да е никак лека за постигане

Това, което се чу от парламентарната трибуна в първия ден на 46-ото Народно събрание, подсказва, че редовно правителство все пак може би ще бъде съставено. Ключовите думи в изказванията на председателите на парламентарните групи бяха „диалог“ и "разум", всички говореха и за „изграждане на мостове“. В общата картина се вписа даже Десислава Атанасова, въпреки че целта на словото ѝ беше да направи на пух и прах служебния кабинет, пише Банкеръ.

Желанието да има редовно правителство беше демонстрирано дори от представителя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Но тази задача няма да е никак лека за постигане. На първо място партиите и коалициите ще трябва да се освободят от предизборните страсти, да позабравят за червените линии и да стъпят на здрава прагматична основа. Това условие е задължително, за да не се запътим много скоро към трети парламентарни избори, чиято висока цена никой не иска да плаща.

За "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" няма да е трудно да намерят общ език и да сложат на масата няколко приоритета – съдебна реформа, борба с корупцията, актуализиране на пенсиите, посрещане на следващата пандемична вълна.

По-сложната задача е как да си осигурят

допълнителна подкрепа от БСП или от ДПС.

В този парламент, ако се съди по поведението на Корнелия Нинова, левицата държи да покаже, че е с променен статут и няма да подкрепя безусловно предложенията на "Има такъв народ". Социалистите настояват да се седне на разговор с тях, за да се види кои социални мерки могат да подкрепят. С негласуването за предложената от партията на Слави Трифонов Ива Митева - за председател на Народното събрание, те показаха точно това: ако искате гласовете ни, ще ги поискате както трябва - според демократичните процедури, чрез разговори и диалог.

БСП е обидена, че в краткотрайното 45-то Народно събрание беше готова да подкрепи безусловно кабинета на "Има такъв народ". Но подадената ръка не само бе отблъсната, а и формацията беше поставена наравно с ГЕРБ и ДПС в статуквото.

По време на гласуването за председател на 46-ия парламент, партиите на протеста получиха рамо от ДПС. И това веднага стана повод за

"съставяне" на новото управляващо мнозинство

– "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и ДПС.

В ГЕРБ се зарадваха, защото от известно време налагат внушението за оформянето на някакво задкулисие, в което участват партията на Карадайъ и новите формации. За по-интелигентните обаче не е тайна, че става дума за ситуационна подкрепа, която е запазена марка на ДПС.

От движението не са крили, че имат симпатии към Ива Митева още от миналия парламент. За отделни законопроекти и решения те подкрепяха и ГЕРБ, въпреки че през останалото време бяха опозиция.

Ден преди откриването на новото Народно събрание един от сценаристите на "Шоуто на Слави" и настоящ депутат – Филип Станев, каза, че предварителното обявяване на проектокабинета от телевизионния екран е било

медийна стратегия, която се оказала успешна.

Да им имам стратегията, биха казали някои. Но дистанционното огласяване на премиера, министрите и "приоритетите" на мандатоносителя сякаш стресна всички и те изведнъж заговориха за общите цели и задачи, които могат и трябва да изпълнят заедно.

След демонстрирания политически егоизъм стъпките на "Има такъв народ" към разговори и консултации разтопиха ледовете. Според анализатори спечелилата изборите партия повече няма право на фундаментални грешки, каквато ще е отиването на трети предсрочен вот. Ръководството ѝ много добре съзнава това, макар да повтаря как такава перспектива не ги притесняват, защото... това е демокрацията.

Вярно е, че конституцията дава на 46-ото Народно събрание право на още два опита за съставяне на правителство. Но ГЕРБ вече обявиха, че връщат мандата още при получаването му, а амбицията на БСП да роди кабинет едва ли ще събере 121 гласа на едно място.

За всички вече е ясно, че трите формации – "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", ще се разберат и ще се обединят около няколко приоритета. Животът на евентуалното правителство обаче

едва ли ще е по-дълъг от година и половина-две.

Ясно е и друго: че на такова правителство ще му е трудно да бъде революционно реформаторско, още повече че служебният кабинет вдигна летвата прекалено високо. Коалиционните управления, било то и неформални, обикновено са компромисни и най-многото, което могат да направят, е да работят по определени политики с ясно зададена програма.

Всъщност най-голямата интрига е с чии гласове правителството на "Има такъв народ" ще мине през пленарната зала. В сегашния парламент влязоха същите шест формации, както и в предишния. Но за разлика от 45-ото Народно събрание, където "протестърските партии" имаха 92 мандата, днес ситуацията е... благоприятно по-различна - те разполагат със 112 гласа "За". При все това фокусът, който се опитват да правят хората на Трифонов - хем да излъчат кабинет, хем той да положи клетва без да е подкрепен от партиите на статуквото - е невъзможен. Просто сметките са "прости" - ГЕРБ, ДПС и БСП имат мнозинство от 128 депутати.

От друга страна, макар и определяна като партия на статуквото, БСП беше опозиция на ГЕРБ и патриотите в 44-ото Народно събрание, социалисти се включиха в протестите миналата година и искат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Наистина, ситуацията днес отрежда място на столетницата по-скоро някъде... в ничията земя между двата лагера. Но независимо от това, тя може да взаимодейства с партиите на протеста. Практиката отдавна е показала как в ключови моменти

депутатите на БСП единодушно гласуват или не гласуват

конкретни проектозакони. Или пък осигуряват толкова гласове, колкото е необходимо, а другите просто се въздържат. По този начин те хем не подкрепят Слави и компания, хем осигуряват живот на общополезните им начинания.

Другата енигма е поведението на ДПС. След изборите и от там обявиха, че няма да подкрепят безусловно какъвто и да е кабинет на протеста. Категорични са обаче, че този път правителство трябва да има и затова - както каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ - всички трябва да дадат жертви в името на голямата цел. Тоест, необходимо е всеки да направи някакъв компромис, защото България няма време.

Отделни анализатори вече допускат, че за сформирането на мнозинство може да наблюдаваме дори отцепване на депутати от БСП и ГЕРБ. Ако не веднага, то след някой и друг месец. И двете партии са губещи и с много вътрешни проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари