Правителствена или криминална болница: Какво не знаем още за "Лозенец”?

1
Несменяем директор от 21 години. Виден пациент е Пеевски
Несменяем директор от 21 години. Виден пациент е Пеевски Снимка: БГНЕС

Ще осъдят ли някога директор на болница милионер?

Наричат я Правителствена болница, и тя продължава да е такава още от времето на Тодор Живков. В нея са лекували висшата номенклатура – от депутат и член на ЦК на БКП нагоре. Била е символ на привилегиите на властта.

След всички промени и демократизации за последните 30 години, болницата е все още такава, макар медиите да я наричат скромно болницаЛозенец”. В нея пак има има специални крила за министри и за специални ВИП пациенти… Страннно, че сега тихомълком болницата отново е инструмент за привилегии, осигурени с обществени средства. Вече на по-широк кръг хора от властта и около нея, без това да се разчува, пише Иван Бакалов в e-vestnik.bg.

Но скандалното положение с нея гръмна по друг повод – оказва се, че в болницата се извършвани незаконни трансплантации и е източвана Здравната каса. В социалните мрежи избухнаха коментари, че това е било публична тайна от години, едва сега някой се осмелил да го каже. Служебният здравен министър смени ръководството на болницата.

Преди повече от две години в e-vestnik писахме за особеното положение на тази болница и читатели ни писаха допълнително подробности и искаха да разкрием още и още.

Какви са абсурдите с тази болница, които на практика са дългогодишно прикриван скандал?

Първата озадачаваща подробност е, че болницаЛозенец” има несменяем директор от 1999 година досега – проф. Любомир Спасов. По правило директорите на такива болници са с 5-годишен мандат и трябва да се обявява конкурс след изтичането му. Такъв не е обявяван за всичките 21 години от назначаването на Спасов до момента. Защо е толкова ценен, незаменим и на кого е удобен?

Източници от болницата казват, че той си осигурява подкрепа от всички партии и институции. Директорът й е много услужлив и внимателен към всички по етажите на властта, не само към управляващите в момента. И особено към хората на ДПС. Пеевски е най-видният пациент, заради когото там миналата година са затворили едно крило. Множество пациенти с протекция на политици на ДПС са минали през болницаЛозенец”. Поток от хора от провинцията, местни влиятелни кадри на движението, от които зависят изборни резултати, и просто роднини на депутати са редовни пациенти. В болницата работят като лекари двама роднини на Хасан Азис от висшето ръководство на ДПС. Д-р Азис е известна с това, че често развежда лично пациенти, доведени от провинцията. За някои болницата праща линейки до Кърджали или линейки от провинцията докарват пациенти, някои от които нямат и здравни осигуровки и ги прекарват като пациенти на спешна помощ. Настаняват такива дори когато не са сериозно или въобще болни. Докарват ги, да поседят няколко дни да ги изследват за всичко, да се почувстват обгрижени в болница в стая с едно или две легла, скъпо обзавеждане и апаратура, разположена в парк и с титлата „Правителствена”. В същите по размер стаи в „Пирогов” лежат по 4 пациента, в Правителствена по един или най-много двама.

На много пациенти са правени ненужни скъпи изследвания – скенери, ядрено-магнитен резонанс и др. И особено на високопоставени пациенти, които идват и без направление. Било е практика някои да водят роднини и да нареждат на лекарите какви скъпи изследвания да им направят. А болницата, както е известно, е с големи дългове. От 2012 година до сега за реконструкции, ремонти, обзавеждания и апаратура болницата е глътнала над 120 млн. лева. Министерският съвет непрекъснато й отпуска допълнителни средства, за да покрие дълговете й.

Хора от персонала твърдят, че тази болница я третират като безплатен четиризвезден хотел за лечебни процедури и скъпи изследвания

В нея идват и бивши политици, които продължават да я смятат за своя, или просто известни хора и очакват да се лекуват безплатно, дори когато нямат направление от личен лекар. И когато в болницата им поставят въпроса, че трябва направление, някои шумно недоволстват. Например бившият депутат Асен Агов или съпругата на бившия председател на парламента Благовест Сендов. Без направление за изследвания неотдавна е минала и журналистката от Нова тв Диана Найденова. Болницата предоставя такива услуги на известни.

Правителствена болница е като ведомствена на Министерския съвет за всичките тези години, независимо от различни преструктурирания и прехвърляния. Със заповед на бившия здравен министър Ананиев е определен контиингента от институции, които да обслужва болницата. Той включва министерския съвет, министерства, главна прокуратура, висш съдебен съвет, върховен съд, членове на парламента, президентство. В списъка по-рано е била и НСО, но е изключена от него (там са 1000 души на щат), също и ДАНС. Хора от тези ведомства са много недоволни, че са отрязани от безплатни привилегии и ако искат пак да се лекуват в „Лозенец“, трябва да представят направление или да си плащат. А с последната заповед в списъка са допуснати и шофьорите и обслужващия персонал от министерски съвет и др. институции, които идват без направление, правят им скъпи изследвания без да плащат и се държат като министри.

Всъщност този списък е много отпреди министър Ананиев. Първата промяна я прави правителството на Филип Димитров, което разширява контингента на Правителствена болница от 700-800 души на двойно повече. И тогава болницата е прехвърлена към Военна болница, после отново минава под управление пряко от министерския съвет, после от здравно министерство. Преди три години правителството реши да я прехвърли на Софийския университет и да я превърне в детска педиатриая – абсолютно несъстоятелна популистка идея, която беше невъзможно да се осъществи. Болницата продължи да потъва в дългове, правителството ги покриваше.

И през всичките тези години в болницата е въведен особен режим и кадрова политика. Това е единствената болница, в която има медицински сестри с по 4000 лева заплата, а някои лекари са с по 1000 лева заплата, твърдят хора от вътре. Скъпоплатените сестри обгрижват крилото с ВИП пациентите, които имат привилегията също така, ако искат, да минават през изследвания анонимно, понякога с измислени имена или с имена на някой от обслужващия персонал. Това се прави защото могат да се установят и венерически заболявания или неудобни диагнози и не бива да остават документни следи.

Заплатите в борда на директорите стигат 20 хил. лева на месец, казват пак източници от болницата. Болницата им договор за обслужване и доставки на техника с частната фирма „Медилон”, през която минава всичко – било софтуер, било нужда от поправка на асансьорите или ремонт на някое крило. В болницата се носят мълви кой и как е свързан с тази фирма.

И актуалният скандал за трансплантациите – действително там идват чужденци, които получават орган от жив донор. Някои операции се правят събота или неделя, да не се разбира много, твърдят източниците.

Най-драстичен е случаят с японец, пристигнал за трансплантация на черен дроб през ноември. Той бил с алкохолна цироза, за каквато отказват трансплантации в цял свят. Японецът получил отказ в Япония, в Южна Корея и в Австралия. После пристигнал в Турция, където му обещали в някаква клиника, но се оказало, че и там има ред и не успял. Тогава го по съвет на френски застрахователи, с които имал отношения, пристигнал в България, където му обещали луксозна болница, в която могат да направят всичко. Донорът бил украински гражданин, уж братовчед на японеца (по закон у нас жив донор може да бъде само роднина на пациента приемник). Японецът не оживял, изкарал в Правителствена близо 2 месеца и починал. Води се обаче успешно трансплантиран, защото не е починал в първите няколко дни.

В болницата се водят на щат над 800 души, а ако се разходиш из нея през деня, там няма и 150 души на работа. Съобщеното от министъра, че леглата са заети средно само 23% е вярно. Има и пациенти, които не са записани никъде. Ако се види броят на изследванията, ще се окаже много по-голям от броя на официално приетите пациенти. В болницата има необичайно висок брой на извършени изследвания средно за един пациент, в сравнение с други болници.

Преди години е имало случай да откарат болен от Правителствена с линейка за ПЕТ скенер в „Александровска” болница и той умира там, докато чака. Оказва се, че не е записан и не се води като пациент и задържат за разпит придружаващата го лекарка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари