Правилата на Facebook няма да важат за политиците

0
Компанията няма да се намесва дори и ако публикациите нарушават правилата на платформата ѝ включително реч на омразата
Компанията няма да се намесва дори и ако публикациите нарушават правилата на платформата ѝ включително реч на омразата

Политиците не са длъжни да се съобразяват с всички правила на Facebook за публикуване на информация.

Това обяви вицепрезидентът на компанията Ник Клег по време на реч във Вашингтон, която в последствие беше публикувана и на сайта на Facebook.

Клег обяви, че Facebook няма да проверява публикациите на политиците за коректност на изложените факти. Компанията няма да се намесва дори и ако публикациите нарушават другите правила на платформата ѝ включително реч на омразата.

Facebook смята, че е по-добре да остави потребителите сами да анализират посланията на политиците. И макар всичко това да изглежда като стъпка назад в действията на Facebook, Клег смята, че е правилно.

Според Facebook публикациите на политиците са равносилни на новини, които хората искат да чуят. Затова компанията им дава по-голяма свобода и няма да се намесва в разпространението на техните постове. Въпреки това Facebook казва, че внимателно ще следи и анализира всички публикации на политици. Компанията вече си има списък от критерии, чрез които да преценява доколко дадена публикация на политик може да бъде приета за изключение и да ѝ се позволи да нарушава правилата.

Сред критериите са анализ на ситуацията в дадената държава, дали има избори скоро, дали има война и др. Взима се предвид и свободата на словото и на медиите в страната и каква е политическата ѝ структура. Публикации, които призовават към насилие, все пак може да бъдат ограничавани, казва Клег. Той допълва, че всички анализи ще се правят и съобразно международните стандарти за човешките права.

Междувременно Facebook ще продължи битката срещу фалшивите профили, особено тези, които разпространяват фалшиви новини и съдържание по време на избори. Компанията вече има и 30 000 души, които анализират съдържанието в социалната мрежа, като тя напредва и с разработката на изкуствен интелект, който да засича и премахва опасни публикации още по-бързо.

Facebook ще обърне внимание и на т.нар. deepfake видео клипове, при които лицето на един човек може да бъде монтирано върху лицето на друг човек и така да бъдат създавани компрометиращи видеа. Facebook работи заедно Microsoft и няколко световни университета в разработката на технологии, които да разпознават подобно съдържание особено след като технологията напредне и тези клипове станат по-трудни за разпознаване от хората.

Клег обръща внимание и на темата за разцепването на ИТ гигантите на по-малки компании, която е много дискутирана в САЩ. Според него "разделянето на компаниите няма да накара проблемите да изчезнат. Реалните решения ще дойдат само след нови, умни регулации", казва той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари