Пратиха в затвора мъж със 100% инвалидност

0
Васил преработвал марихуана в масло, за да облекчи болките си, след претърпяна тежка катастрофа
Васил преработвал марихуана в масло, за да облекчи болките си, след претърпяна тежка катастрофа

44-годишният Васил Тончовски бе признат за виновен за притежание на наркотични вещества.

Бургаският районен съд осъди на 3 месеца затвор ефективно 44-годишния Васил Тончовски от Сливен – пенсионер по болест със сто процента инвалидност. Магистратите признаха Тончовски за виновен по обвинение за незаконно притежание на наркотични вещества - марихуана, и отхвърлиха тезата на защитата, че тя е използвана за медицински цели, за да не агонизира Васил от болка, съобщи правният сайт lex.bg.

44-годишният мъж е засечен при специализирана акция на МВР в местността „Червенка“ в Черноморец. При проверката в караваната му, той доброволно предал на полицаите 55 грама марихуана, която по думите му преработвал в масло, за да облекчи болките си, след претърпяна тежка катастрофа преди десет години.

След инцидента, Тончовски е напълно неподвижен, претърпява многобройни операции, дори се разболява от хепатит С и според твърденията му, това го кара да търси други алтернатива за лечение, която намира в марихуаната.

"Васил не употребява марихуана в общоприетия и укорим от законодателя начин, а като единствено негово спасение. И не пречи на никого. В крайна сметка, сега не го боли, той спи нормално, участва в гражданския оборот. Дали това е плацебо ефект или е реален резултат от употребата на марихуана, могат да кажат специалистите извън България. Но реалният резултат е, че от човек, който се чувства като жив труп, сега дори работи", подчерта адвокатът му Радослав Николов.

Всичко изложено от защитата е хипотеза, която не може да намери законов облик, контрира председателят на Районната прокуратура Иван Кирков. И допълни: „Не искам да поставям под съмнение психологическото и физическо състояние на подсъдимия, отнасям се с разбиране. Но и според заключението на експертите, употребата на марихуана не води до реални ползи по отношение на физическите увреждания“.

Според държавното обвинение е възможно, „наркотикът да му е помогнал да приеме социалния си статус, но и евентуално да преодолее емоционалните си дефицити“, но не и да подобри състоянието му. Прокуратурата извади и справка, според която медицинската марихуана се използвала при лечение на глаукома, онкологични заболявания и увеличен апетит – диагнози, които подсъдимият нямал.

Прокурор Кирков посочи, че Тончовски можел и „да живее като нормален член на обществото като използва конвенкионални медикаменти“.

От съда считат, че състоянието на подсъдимия не е пречка той да изтърпява ефективно наказание и при необходимост да му бъде осигурена адекватна медицинска помощ. Психиатричната експертиза стига и по-далеч. В нея се твърди дори, че затворът може да му помогне постепенно да промени личностните си нагласи и светоусещането си.

"Случаят не е прецедент в страната ни, но поради консервативното отношение на законодателя, десетки други в състоянието на Васил, са принудени да пристъпват закона. А за всички тях – затворът не е наказание, а мъчение и агония", казва адвокат Николов.

Решението на районните магистрати в Бургас не е окончателно и може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари