Пръскат портокалите и мандарините с отрова за бръмбари

0
Най-опасни са ябълките, а най-чисти - ананасът и лукът
Най-опасни са ябълките, а най-чисти - ананасът и лукът

Портокалите и мандарините се пръскат с отрова за бръмбари, сигнализираха уплашени потребители. Направени проверки на чистотата на плодовете показа, че цитрусите преливат от препарата диметоат, който се използва за убиване на вредители при картофите. Отровата се използва при плодовете, за да са по-издръжливи и по-свежи. Това е причината за горчивия вкус на някои портокали.

Въпреки че погълнат препаратът не може да убие човек, той нанася щети на здравето. Според лекари най-малкото, което може да ви причини е разстройство и болки в корема. Освен този препарат, в портокалите се набиват още няколко пестицида- хлорпирифос, фенил-фенол, фосмет и тиабендазол.

Плодът с най-високи нива на пестициди обаче остава ябълката, категорични са експерти. Причината е, че ябълката е крехък плод и не издържа дълго. За да стои свежа дълго време трябва да се натъпче с коктеил от вредни вещества. Лошото е, че при този плод пестицидите могат да достигнат повече от 5 мм под кората, поради което обелването не е сигурен метод за премахване на химическите вещества и даже много хубаво да ги измиете, няма да гарантирате 100% почистване.

Любимият на много деца банан също е пълен с вредни вещества. Тези, които са внесени от Коста Рика са наблъскани с четири препарата- хлорпирифос, фенпропиморф, миклобутанил и азоксистробин. Внесените от Еквадор пък са с един пестицид по-малко. Въпреки това според експерти те не са в големи количества и не са опасни.

Начело на списъка с най-замърсената продукция освен ябълката са целината, чушките, прасковите, ягодите, нектарините, гроздето, спанака, марулите и краставиците. При прасковите и некторините проблемът е същия като при ябълките. Дори да ги обелите, няма да се отървете от вредителите.

Най-чистите плодове и зеленчуци започват от лука, следван от сладката царевица, ананасите, авокадото, зелето, граха, аспержите, мангото, патладжана и кивито. Това са продуктите, които може да ядете спокойно без да се страхувате, че ще нанесете вреди на организма си.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари