Пожарникарите са спасили работник от горящия покрив на операта

1

Пожарникарите са спасили работник от горящия покрив на операта в Русе.

Пострадали хора няма. Благодарение на бързите, точни и прецизни действия на служителите не е допуснато разпространение на пожара и нанасяне на по-значителни щети на една от най-емблематичните сгради в нашия град, пишат от ОД МВР - Русе.

На 06.07.2020 г. в 15:27 часа в главния оперативен център на РДПБЗН – Русе, чрез тел. 112, е получено съобщение за пожар в Държавна опера Русе, намираща се на адрес пл. „Света Троица“ 7. Към мястото на инцидента незабавно са изпратени пет екипа с противопожарни автомобили и автомеханична стълба, а впоследствие допълнителни сили и техника. При пристигане огнеборците са установили, че произшествието е възникнало на покрива на сградата, където са били извършвани ремонтни дейности. Персоналът в сградата и работниците са се били евакуирали, като на покрива е останал един от работниците, който минути по-късно е спасен от пожарникарите невредим от горящия покрив, с помощта на стълбата.

На място веднага е сформиран временен оперативен щаб, ръководен от директора на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Русе комисар Валентин Красналиев. Изключено е електрическото захранване, осигурено е постоянно водоснабдяване, районът е отцепен бързо от органите на реда, като са създадени добри условия за разполагане на противопожарната техника, получено е съдействие и от служители от Община-Русе, които са освободили ограничителните прегради за достъп към площада.

След разузнаване на обстановката, с цел ограничаване на разпространението на огъня, са въведени няколко гасителни и охранителни линии от три различни посоки. Пожарът е локализиран около 18 часа, в рамките на покрива над сцената, след което са извършвани действия по доизгасяване до 21 часа, а след това разчистване и дежурство на местопроизшествието до 8 часа тази сутрин.

Причините за възникване на пожара предстои да бъдат изяснени от разследващите органи. Днес ще бъде извършен оглед от оперативна-дежурна група от служители на ОДМВР – Русе и експерти от РДПБЗН – Русе.

Пострадали граждани и служители при инцидента няма. Нанесени са щети по покрива на сградата. Благодарение на бързите, точни и прецизни действия на служителите не е допуснато разпространение на пожара и нанасяне на по-значителни щети на една от най-емблематичните сгради в нашия град. В операта се помещават – зрителна зала с 430 места, малка репетиционна зала, няколко гардеробни, помещения с декори, музикални инструменти, архив, административни помещения и т.н., които благодарение на усилията на пожарникарите са останали непокътнати от огъня, както и фасадата.

Работата на огнеборците е продължила самоотвержено, без прекъсване до сутринта, като са работили в среда с висока температура и падащи горящи отломки от дървената покривна конструкция. В действия са участвали – два екипа на Първа РСПБЗН с два автомобила и автомеханична стълба, два екипа от Втора РСПБЗН, два екипа от Сектор СОД, като са привлечени и свободни от дежурства служители, както и техника – работили са общо 38 пожарникари и 9 единици техника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари