Пожар в жилищен блок в Русе

0
Част от живущите са били евaкуирани, други са инструктирани да излязaт на терасите на жилищата си
Част от живущите са били евaкуирани, други са инструктирани да излязaт на терасите на жилищата си Снимка: Dunavmost / Архив

Част от живущите са били евaкуирани, други са инструктирани да излязaт на терасите на жилищата си

Тази нощ пожар от електрическо табло е причинил щети и е вдигнал на крак жителите на вход в блок „Тотлебен“ в Русе. Благодарение на адекватната намеса на полицаи, пожарникари и със съдействието други аварийни екипи и на гражданите, не е допуснато да пострадат хора. Всичко се е случило между 01:00 и 04:00 часа на 1 юли.

На местопроизшествието са изпратени патрули на полицията, екипи на Първа РСПБЗН, ЦСМП, както и аварийни екипи на енерго и газоснабдителните дружества, за да спрат тока и газта. Сигналът е бил за запалване в ел. табло във вход на блока. При пристигане на място се е установило, че гори електрическо табло на третия етаж и има силно задимяване в стълбищната клетка.

Част от живущите са били евaкуирани, други са инструктирани да излязaт на терасите на жилищата си, а три жени от третия етаж се е наложило да бъдат изведени с помощта на специалните спасителни качулки на пожарната и предадени за преглед от ЦСМП.

Изяснено е, че след като горенето е започнало от третия етаж се е разпространило към таблото на четвъртия и надолу към втория и първия етаж. Две от таблата са унищожени напълно, а на други две са нанесени щети. На третия и четвъртия етаж са силно опушени стени и тавани в коридорите пред апартаментите. Стълбищната клетка е отдимена.

Дежурните екипи на пожарната са реагирали на още 8 сигнала за произшествия през денонощието

Пожар в суха растителност са гасили служители на Втора РСПБЗН в с. Червена вода, между 12:27 и 15:00 часа; огнеборци от Първа РСПБЗН, за времето от 13:00 до 14:10 ч., са били пратени на сигнал за горяща суха растителност в с. Мечка.

От 13:06 до 13:40 ч., екип от РСПБЗН – Две могили и още един от сектор „Специализирани оперативни дейности“ са изпратени на сигнал за горящ житен блок в с. Кошов, в близост до жп. спирката за селото, като на място е установено, че е възникнало горене в житен блок по време на прибиране на реколтата, като най-вероятно е причинено от техническа неизправност в комбайн. При пожара са нанесени щети на около 8000 кв.м. житна култура. След ликвидиране на това произшествие двата екипа са насочени към друго - горящо нерегламентирано сметище в с. Бъзовец, в близост до житен блок. Горенето там е ликвидирано на площ около 500 кв.м. Предотвратено е прехвърлянето на огъня към житния масив, като с помощта на земеделска техника е направена разорана ивица между сметището и житния блок.

От 17:11 до 18:50 ч., екип от РСПБЗН – Сливо поле е реагирал на сигнал за горящ житен блок в с. Борисово. Там на място е установено, че не гори житен блок, а гори стърнище. И в този случай с помощта на земеделска техника са направени ивици, ограничаващи горенето. Екипът е извършил дежурство на място. Горенето е ликвидирано на площ около 250 000 кв.м.

В 17:45 часа екип от Втора РСПБЗН е реагирал на сигнал за горящи сухи треви и храсти в с. Ряхово. Произшествието е възникнало в дворно място и е погасено на площ от 30 кв.м. до 19 часа. Още един сигнал за запалване в суха растителност е вдигнал екип на пожарната между 18:16 и 20:25 ч., като този път два екипа на Първа РСПБЗН са били пратени в местността „Трите гълъба“ в русенския кв. Средна кула. Горенето е ликвидирано на площ около 10000 кв.м.

Екип на Първа РСПБЗН снощи е пращан и по сигнал за спасяване на паднало животно в шахта на ул. Цар Шишман в Русе, между 20:45 и 21:00 ч.. Извадено е с помощта на стълба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари