Поздравление на митрополит Наум по случай Освобождението

0
Вечна да бъде паметта на загиналите за Отечеството ни!  Да живее духовно извисена, независима и единна България!
Вечна да бъде паметта на загиналите за Отечеството ни! Да живее духовно извисена, независима и единна България!

Уважаеми представители на държавната власт и градоначалие, уважаеми господин Консул, скъпи съграждани и гости на Русе,141-та годишнина от Освобождението на Родината днес за пореден път ни обединява, за да се преклоним пред паметта на хилядите загинали за българската свобода.

3 март е светла и знаменателна дата, символизираща възраждането на Отечеството ни за нов и независим живот, възкресен след векове на угнетение, потъпкване на Христовата вяра и потисничество. И ето, че в началото на 1878 г. България отново заема своето подобаващо място в семейството на европейските държави, където бе имала водещо място и през Средновековието.

Извоюването на тази национална свобода обаче беше предшествано и от борбата на родната ни църква за духовна независимост, като в началото на 1870 г. Българската екзархия за пръв път очерта етническите граници на българската нация, потвърдени и от Високата порта със съответния Султански ферман.Като възпоменаваме с благодарност достойните наши предци, с преклонение трябва да споменем и за делата на достойния наш предшественик Доростолски и Червенски митрополит Григорий, който с ентусиазма и незаменимата помощ на своя тогавашен помощник Браницки епископ Климент (Васил Друмев), също допринесоха за духовното пробуждане на русенци, давайки им духовна подкрепа и насърчение в годините преди реалното ни освобждение, а и след това.

Признателни сме и към българските опълченци, които оставяйки дом и семейства, пожертваха себе си, но направиха чудеса от неподправената си храброст, сражавайки се целеустремено на бойните полета.

Днес, отплатата ни към всички тях е нашата молитва към Всеподателя, Който да ги помилва и дарува с Живот вечен!

Вечна да бъде паметта на загиналите за Отечеството ни!

Да живее духовно извисена, независима и единна България!

Честит и благословен празник !

За много години !

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари