Повреден спирателен кран доведе до измирането на риба в язовир „Ръжица 2“

1
От дружеството-наемател на язовира обясниха, че са наели водолази да ремонтират крана под вода, но след безуспешния опит се наложило да източат водата
От дружеството-наемател на язовира обясниха, че са наели водолази да ремонтират крана под вода, но след безуспешния опит се наложило да източат водата Видео: БНТ

Повреда на основния изпускателен кран е причина за изпускането на язовир „Ръжица 2“ до айтоското село Руен.

Това е довело и до измиране на рибата в него, съобщи БНТ. Язовирът напоява 1800 декара земеделски площи в близките села Ръжица и Разбойна и не е зарибен, а количеството измряла риба вече е почистено от птиците около него.

Язовирът е намалил обема си преди около седмица, когато в Община Руен получили сигнал за измряла риба около него. Специалисти от Общината установили, че спирателният кран е повреден. От дружеството-наемател на язовира обяснили, че са наели водолази да ремонтират крана под вода, но след безуспешния опит се наложило да източат водата.

Исмаил Осман - кмет на Община Руен: Вече е на критичния минимум, но няма как пък да се ремонтира кранът, когато нивото на водата е високо

Алпер Хюсеин Али - еколог в Община Руен: Язовирът не е зарибен, язовирът предимно се ползва за напояване.

Според специалистите от Община Руен рибата в язовира се е появила по естествен път.

Алпер Хюсеин Али - еколог в Община Руен: Дребна риба и не беше в големи количества, и за един ден, нали ви казвам - щъркели, гларуси, тук беше пълно и санитарите на природата им изчистиха.

Язовирът е около 110 декара и напоява около 1800 декара земеделска земя. Предаден за управление през 2006 година на „Сдружение за напояване Ръжица-Разбойна.“ От там казаха, че срокът за стопанисване на язовира от сдружението е изтекъл, и на практика водоемът нямал стопанин в момента.

Селим Исса: Ремонт се изисква сериозен, основен ремонт, и то за десетки хиляди левове, а сдружението няма такива възможности.

Най-вероятната съдба на язовира е той да бъде върнат на Общината за стопанисване. Докато се напълни, напояването ще бъде извършвано от съседния язовир.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари