Повишават ли се случаите на коронавирус, лаймска болест и маймунска шарка?

0
Клиничните прояви на коронавируса стават по-леки, каза проф. Ива Христова от НЦЗПБ
Клиничните прояви на коронавируса стават по-леки, каза проф. Ива Христова от НЦЗПБ Снимка: БГНЕС

Коментар на проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ

Като едни от причините за повишаване на заболеваемостта от коронавирус тя посочи интензивните туристически пътувания, отпадането на противоепидемичните мерки, както и спада на имунитета след края на третата ковид вълна, отбеляза БНР

"От друга страна е промененият вариант на Омикрон, който е силно заразен и който преодолява една част от нашия имунитет. Тоест, бидейки толкова променен той успява да се изплъзне от неутрализиращите ни антитела, които са изградени след ваксиниране или след преболедуване", каза тя.

По думите й, настоящият вариант на вируса ще доведе до значителна заболеваемост у нас, каквато вече има в страните от Западна Европа, но също така той не е по-смъртоносен и заболяването протича по-леко.

"Клиничните прояви като цяло стават по-леки, със засягане на горни дихателни пътища и с една уморяемост, неразположение с невисока температура. Предвид големия брой заболели има макар и по-нисък процент хора, които са за хоспитализация", каза проф. Христова.

Тя препоръча в затворени помещения с много хора и без вентилация да се носят маски, както и да се спазва дистанция. Проф. Христова коментира и темата за кърлежите и лаймската болест, както и какво трябва да знаем за да се предпазим от нея. За маймунската шарка и увеличаването на заболеваемостта, тя каза, че случаите в Европа са над 4 хиляди и все пак болестта не нараства толкова бързо, че да предизвика притеснение.

"Тъй като тук става дума за обрив, не е скрита респираторна инфекция, която не се вижда, обривът се вижда добре ,така че просто съвета е за внимателно поведение и избягване на близки контакти с хора с обривни единици. Да, случаите нарастват, но протичат леко и няма описан смъртен случай извън Африка. За България няма нови случаи, освен тези трите, които оповестихме", каза тя.

Освен това проф. Христова отбеляза, че няма повишаване на случаи на Лаймска болест и Марсилска треска, но лятото е сезонът на активност на кърлежите. Тя посъветва хората да не навлизат в места с по-висока растителност, както и редовно да оглеждат тялото си за забити кърлежи, които максимално бързо да бъдат премахнати.

"Ако е седял един-два часа, той на практика няма време да предаде зараза, дори и да е заразен", сподели проф. Христова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    jkhyu
    Пак се започна с пропагандата и с измислиците на нпо-тата на цру на сащ в България! Върви планът за изкуствено намаляване на населението на планетата, дело на изчадията от сащ и англия! Лъжа след лъжа и пропаганда! Не искат да се правят аутопсии, но задължават да ви инжектират експериментална течност, за която фирмата производител не носи никаква отговорност за последствията!
  • 1
    1
    Пандемия ли?!! Вън от СЗО!
    Четете, бре, четете какво са ви приготвили нашите *мили* политици, лижещи американски задници, включително и на частната СЗО: https://coronerbg.com/wp-content/uploads/2022/06/Мотивирано-становище-подписка.pdf
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари