Повече от 5000 декара земи в Русенско са под вода!

1
И застраховки не плащат, и нищо, и си остава така за наша сметка, оплака се земеделец
И застраховки не плащат, и нищо, и си остава така за наша сметка, оплака се земеделец Видео: Русе Медиа

Над 5000 дка обработваеми земи в землището на село Караманово, община Ценово, са под вода.

Това се случва при всеки пороен дъжд, оплакват се земеделските производители. Те настояват да се почисти коритото на река Студена, която минава покрай нивите им, тъй като в последните няколко години регистрират ежегодно загуби заради залетите земеделски площи.

Земеделските производители от Караманово са притеснени, тъй като не могат да приберат реколтата. Емил Игнатов стопанисва 500 дка, като 300 дка ечемик вече са загубени.

Не можем да го напръскаме, трябва да се жъне по това време ечемикът, не можем да влезем да го ожънем, той си остава там. Това си е пълна загуба. Застраховаме си нивите, обаче хората вече виждат, че се наводняват постоянно и казват – ние не можем да застраховаме по течението на реката, защото това нещо се знае, че ще се наводни и няма как да плащат. И застраховки не плащат, и нищо, и си остава така за наша сметка“, казва Игнатов пред камерата на Русе Медиа.

Сериозни са загубите и на завода за биокомпост, който е изграден по европейска програма. Инвестицията на стойност 3 млн.лв. в момента не може да работи. „Щетите са много големи. Ако върнем пет години назад, сме смятали от порядъка на 2-3 млн.лв. Засегната е в много голяма степен готовата продукция, суровината също, която е на кота нула на площадката“, казва Михаил Билев, председател на земеделската кооперация в Караманово.

Земеделските производители от години настояват да се почисти затлаченото корито на река Студена.

Постоянно идват хората от „Напоителни системи“ и нищо не казват. Питаме ги, свиват рамене, не може сега, проекти трябва да се правят, някакви работи трябва да се правят и вече 5-6 години нито проекти, нито нищо, нито някакви действия. Поне да изрежат дърветата, горе-долу да се изчисти тая река, обаче тя има много наноси“, казва оше Емил Игнатов.

Хората от селото са изпратили писма до община Ценово и до областния управител на Русе с настояване да се вземат спешни мерки за почистване на реката.

От своя страна областният управител Галин Григоров направи днес проверка на място. „Проблемът с експлоатационното състояние на дигите на р. Студена, респективно заливането на посоченото мостово съоръжение, датира назад във времето, за което Областна администрация Русе е изготвила проект за възстановяване на проектния профил на реката. Същият е изпратен с искане за приоритетно финансиране и изпълнение до всички компетентни институции. Предвид изложеното Областна администрация Русе е създала организация за следене на нивата на водите на територията на региона“, съобщиха от администрацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари