Поуката от Словакия: Искате голям автозавод, но внимавайте какво си пожелавате

0
Пред какво може да се изправим, ако следващият завод на Volkswagen е в България
Пред какво може да се изправим, ако следващият завод на Volkswagen е в България Снимка: © Reuters

Когато Давид получил място на конвейра в завода на Volkswagen в Братислава, колегите му го поздравявали, че си е осигурил добре платена работа, на която може да кара до пенсия.

Две години по-късно той е сред 3000 служители, които предприятието съкращава.

Решението на завода, произвеждащ Volkswagen Touareg и Porsche Cayenne, стресна мнозина в Словакия, страната, в която се произвеждат най-много автомобили на глава от населението, пише Дневник.

"Всичките ми колеги казваха да не се притеснявам от нищо. Стига да свикна с натоварването и работното място, заплатата ми постепенно ще расте и ще имам стабилна работа докато се пенсионирам. И изведнъж ми се обаждат от "Човешки ресурси" и научавам, че съм освободен", споделя Давид, който не желае да се посочва фамилното му име.

Заводът е най-големият частен работодател в Словакия. Загубата на толкова работни места в него е пример за предизвикателствата пред страната, с които тя трябва да се справи, за да не спира тази индустрия, създаваща 12% от годишния брутен продукт и осигуряваща повече от 10% от работните места.

Конкуренцията от изискващите по-ниски разходи пазари в Югоизточна Европа, завоят към електромобили и напрежението в глобалната търговия са част от причинителите на проблеми за малкато централноевропйска държава. Това се случва в момент, когато големи автопроизводители обмислят къде да изградят нови линии за производство.

Volkswagen планира да изгради нов завод в Източна Европа и медиите посочват като най-вероятни места България, Турция или Сърбия.

Докато Давид си намери работа при друг автопроизводител, съкращенията в предприятието в Братислава, произвеждащо Audi Q7 и Q8, предизвика тревога в правителството.

"Да използваме метафора от света на автомобилите - виждаме, че мига предупредителна светлина. Това означава, че колата все още не се нуждае от основен ремонт", казва за "Ройтерс" министърът на икономиката Петер Зига. "Имаме 300 000 души, заети пряко или косвено в автосектора. Ако нещо се случи с тях, положението ще стане доста сериозно."

Несигурността принуди профсъюзите, които досега настояваха за повишаване на заплатите, да сменят тона.

"В момента не се фокусираме върху заплащането, приоритетът ни е стабилността на работните места. Трябва да изчакаме да отминат лошите времена и да настъпят по-добри", обяснява Зорослав Смолински, ръководител на синдиката във Volkswagen.

Автоиндустрията осигурява 44% от индустриалното производство и 40% от износа на Словакия. Опитвайки се да подкрепи сектора, правителството одобри субсидии за продажбата на електромобили и обяви данъчни облекчения, достигащи 200% от сумите, инвестирани в изследвания и разработки.

Но в същото време повишаването на минималната работна заплата и увеличаването на доплащането за нощни смени от миналата година намаляват конкурентите предимства на страната, казва Ян Пржибула, генерален секретар на Асоциацията на словашката автомобилна индустрия.

"Това става в момент, когато компаниите решават кой ще получи новите модели в следващите 7 години", обяснява той. Пржибула оглавява организация, обединяваща четирите производели в Словакия: Volkswagen, PSA Group, Kia Motors и Jaguar Land Rover, както и техните подизпълнители, доставчици, изследователски институти и вносители. "Важно е да се изпрати сигнал, че действаме отговорно, защото сега постепенно губим конкурентно предимство."

Словакия не е единствената централноевропейска държава, изправена пред тези предизвикателства.

Силно зависими от инвестициите от чуждестранни автопроизводители са Чехия с Skoda (собственост на Volkswagen) и Унгария със заводи на BMW и Daimler. За такива страни особено притеснителни са сигналите за задаваща се световна търговска война, тъй като са силно зависими от износа, обяви в началото на месеца Марио Драги, управител на Европейската централна банка.

Давид Марек, старши икономист на Deloitte, казва, че евентуално 25% наказателно мито на САЩ срещу европейските коли ще намали печалбите на чешкия автосектор с 12 млрд. крони (почти 474 млн. евро) годишно.

Полша, най-голямата икономика в района, разчита на електромобилите и си поставя за цел до 2025 г. да има 1 милион подобни коли по пътищата си. Това също така разкрива и битката за инвестиции, докато автосекторът въвежда нови технологии.

В същото време забавящият се глобален икономически растеж принуди някои автокомпании да замразят плановете си за експанзия. Такъв пример е обявата от май за отлагане на проекта за увеличаване на капацитета на завода на Daimler в унгарския град Кечкемет.

"Смяташе се за даденост, че заводи като този в Братислава само ще си продължават напред и ще преминат към производството на модели от следващо поколение. Но вече не можем да разчитаме на подобно допускане. Заводите не само трябва да се борят за нови модели. Те са под конкурентен натиск да запазят новото поколение модели, които вече произвеждат", коментира Карол Томас, анализатор на сектора за компанията LMC Automotive.

Досега през 2019 г. Volkswagen съкрати производството на конвейрите в Братислава и върна работниците, които взе през 2016 г. назаем от завода на Audi в Унгария.

"Това е ключова година, която ще реши съдбата на словашкото предприятие", обяснява изпълнителният директор на VW в страната Оливер Грюнберг. Според него окончателното решение се очаква към края на 2019 г. "Подобряването на бизнес климата в Словакия би помогнало да се увеличи привлекателността на завода в Братислава", допълва той.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари