Последният италиански самолет с афганистански бежанци пристигна в Рим

1
С 87 полета на военновъздушните си сили Италия е евакуирала 4890 афганистанци
С 87 полета на военновъздушните си сили Италия е евакуирала 4890 афганистанци Снимка: Ройтерс

Последният италиански военен самолет с евакуирани афганистански бежанци кацна днес на римското летище "Леонардо да Винчи - Фиумичино", предаде Асошиейтед прес.

Заедно с 58-те афганистански граждани в Рим пристигнаха италианският консул и дипломат от НАТО, координирал евакуациите от летището в Кабул.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо заяви, че Италия е готова да работи с ООН и съседните на Афганистан страни в предстоящия "по-труден етап" - усилията за извеждане на други афганистански сътрудници на италианските военни в Афганистан, които не са успели да стигнат до кабулското летище навреме, за да бъдат евакуирани. Ди Майо не уточни за колко души става въпрос.

Спасяването на тези хора ще им даде възможност да започнат нов живот извън родината си, отбеляза Ди Майо в кратко изявление на римското летище.

Той каза, че с 87 полета на военновъздушните си сили Италия е евакуирала 4890 афганистанци - най-много от всички страни в Европейския съюз.

Италианските войници, които бяха останали в Кабул, отпътуваха снощи с отделен полет до Кувейт и се очаква да се върнат в страната си в началото на следващата седмица, информира БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари