Посланиците от ЕС се възмутиха от българска депутатка

3
Елена Гунчева написа, че Русия разполага с оръжия, с които "точно може да улучи Министерски съвет", ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна
Елена Гунчева написа, че Русия разполага с оръжия, с които "точно може да улучи Министерски съвет", ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна Снимка: Фейсбук

Посланиците на страните от Европейския съюз (ЕС) в България осъдиха призивите за насилие, изразени в публикация на народната представителка от "Възраждане" Елена Гунчева от 18 март

В нея Гунчева написа, че Русия разполага с оръжия, с които "точно може да улучи Министерски съвет", ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна, информира Свободна Европа. 

По-рано председателят на парламента Никола Минчев разкритикува публикацията на Гунчева. В профила на Народното събрание във Фейсбук Минчев определи изявите на конкретен депутат като "недостойни и недопустими" и посочи, че според чл. 29 на Виенската конвенция "всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите".

В публикацията на Минчев не е цитирано името на народния представител, но описанието съвпада с пост на депутатката Елена Гунчева от "Възраждане" от 18 март. По-късно постът беше изтрит, но много хора вече го бяха снимали и разпространили. Самата Гунчева посочи, че е изтрила публикацията по настояване на ръководството на "Възраждане".

"Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата", пишеше в изтрития пост на Гунчева.

С второто Гунчева заявява, че има готовност да посочи какъв е адресът в София на посолството на САЩ с посланик Херо Мустафа.

Късно вечерта в понеделник посланиците на ЕС в България разпространиха позиция, в която приветстваха изявлението на Никола Минчев, осъждащо заплахите за насилие срещу Министерския съвет и акредитирани посланици.

"Подобни заплахи са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества", пише в съобщението на посланиците.

Официалните изявления на Минчев и представителите на ЕС дойдоха след множество обществени призиви за реакция и позоваване на чл. 419А от Наказателния кодекс. В него се казва, че който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие, подлежи на наказателна отговорност.

Самата Елена Гунчева отговори на позицията на Минчев с нов пост във Фейсбук, в който написа, че е "недопустимо за български народен представител да служи на чужди интереси, а не на българските".

Обвинението, че българското правителство защитава чужди интереси е сред основните тези на партия "Възраждане". От формацията настояват България да не изпраща военна помощ на Украйна с обяснението, че това "би въвлякло България във войната". Досега всички представители на управляващите отричат кабинетът да планира изпращането на такава помощ.

От "Възраждане" организираха и протести в подкрепа на действията на Русия в Украйна, в които взе участие и депутатката Елена Гунчева. По-рано тя стана известна с конспиративните си позиции срещу ваксините, като например, че те са продукт на "определен кръг", който си е платил на политиците по света, за да проведе потенциално смъртоносен медицински експеримент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Време е България да излезе от...
    Време е България да излезе от всички нови съюзи, където ни натикаха всякакви сащнофили! создормон праси, офшорнелиеф, ифан лост0ф, царчето, ге-й станишеф и абсолютно всики външни министри на България, които винаги са били чужденци!
  • 6
    6
    Иван
    Подкрепям Гунчева с две ръце правителството на България е малоумо марионетното и предателско профашиско.
  • -5
    5
    русенец
    Крайно време е да се забрани цялата партия на Копейкин като антибългарска, проповядваща език на омраза и враждебност. А самите депутати от тази партия да бъдат екстрадирани във "великата" им и любима Русия. Там да протестират срещу мерките, маските, ваксините и политиката на лидера. Ама дали ще смеят?? Или всички първи ще се ваксинират, а не само половината от тях и то точно когато агитираха българите да не се ваксинират. И това ако не е лицемерие и двуличие. Ама не се учудвам, нали Копейкит не искаше субсидията, но после си я прибра и си купи имот.
  • 7
    4
    ...
    Реч на крайно възмущение (омраза) не може, а реч на крайно лицемерие и пропаганда от ЕС може, така ли ? Я, да вървят да скачат !!
  • 16
    3
    darkaveng
    Щом "дупетатите" от ес са възмутени - значи е права!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари